MÅNADENS  SKIVFAVORITER  1998
Musik som ger dig vingar.se

1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 
2010  TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Ofta är det gamla godingar, som jag råkar fastna för igen.
 Senast uppdaterat 2010-04-06

 

1998
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-12

DIRE STRAITS 
 

BROTHERS IN ARMS

Mark Knopflers gitarr är ju enastående skön att lyssna till. 
Och vilket skönt omslag! 
Låtar som So Far Away, Money For Nothing, Walk Of Life, Brothers In Arms m fl.
Dire Straits spelas mycket när jag är ensam i bilen, nästan lika högt som när dottern Jenny spelar sin hårdrock. En gång hade vi 2 naturväsen med, de gillade både Mark Knopfler och hårdrocken och gungade med enligt Jenny, som ser och pratar med dem. Eftersom de är i en annan "dimension" känner jag "bara" att de är med och var de är, men mina uppfattningar om dem brukar stämma med det Jenny och andra ser. Och jag brukar i regel säga först för att ingen ska tro att jag bara håller med. Den som kallar det för hjärnspöke behöver nog nyktra till och tänka efter, jag har svårt att lita på omdömet hos en person som skulle uttrycka sig så. 
Daniel Olsson har en fin hemsida om dem:  www.users.wineasy.se/daniel/ 
  www.mark-knopfler.com  
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-12
Byron Berline
 Fiddle & A Song

 "Bluegrass Fiddler" som jag faktiskt fått se och höra här i Västerås när han var här med Country Gazette och spelade.
På denna CD får han hjälp av musikerkompisar som Bill Monroe, Earl Scruggs, Vince Gill, Mason Williams, Randy Scruggs, California, Sundance etc. Borgar för bluegrass av högsta klass. Denna skiva Sugarhill SHCD-3838. Den är från 1995, så frågan är om man några år senare kan få tag i den i Sverige?
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-11
MIKE SEEGER  
THIRD ANNUAL FAREWELL REUNION

En av många kanonskivor från skivbolaget Rounder. De brukar ha bra material. Mike Seeger har väl inte gjort något dåligt, så det är inte annat än bästa möjliga genuin 100 % akustisk country-folk-music att vänta sig att få höra. På denna CD finns 23 bra spår med Mike tillsammans med olika artister och grupper. Bl a tillsammans med sin i Sverige mer kända broder Pete Seeger. Mike framför tillsammans med Bob Dylan "The Ballad of Hollis Brown", endast sång och akustisk gitarr med Mike på 5-strängad banjo. Denna version spelades in 1994, men Mike och Bob sjöng den tillsammans i New York redan 1962 på folkmusik-nattklubben Gerde´s Folk City. Annars är det väl i Sverige ganska okända, men duktiga musiker som är med: Hazel Dickens, New Lost City Ramblers, Jimmie Driftwood, systrarna Penny och Peggy Seeger, Tim O´Brien, Etta Baker, Tommy Jarrell. Detta är en CD med även läsbart bra innehåll: Det står t ex data om alla låtar, vem som skrivit, vilka som spelar vad, när inspelningen gjordes och var. Mike har även skrivit några rader kring varje melodi. Så här ska det låta och så här ska det se ut! ROUNDER CD 0313.

Mike och hustrun Alice Gerrard har varit här i Västerås på turné 1975-10-31, ser jag på den signerade LP´n: Strange Creek Singers. En höjdar-skiva för den som vill ha det bästa av genuin klassisk country-folk-music. 
 
www.mikeseeger.pair.com  mikeseeger.info/index.html 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-11
SARAH BRIGHTMAN     FLY
Första låten på denna CD är favoriten, när Sarah tillsammans med Andrea Bocelli framför "Time to say Goodbye" (Con te partirò). På ett annat spår sjunger hon med Tom Jones. Sarah har en otrolig röst, som hon demosnstrerar på 12 spår i detta album från 1996. Jag var i London en musikfylld vecka för ca 10 år sedan, vann en TIPS-SM-resa dit och fyllde lediga kvällar med musicals och köpte dubbel-CDn "The Phantom of the Opera", där Sarah Brightman sjunger. 
  www.sarah-brightman.com  
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-10
SHAVER Billy Joe & Eddy
Tramp on Your Street
Skivan börjar med 2 Waylon-låtar, där Waylon själv är med och sjunger: Heart of Texas och Oklahoma Wind. Billy Joe är stor Hank Williams-fan, men här finns även modernare fartigare sound, med Eddy som ibland får riktig fart på sin elgitarr. Men här finns även tvåstämmiga ballader i gammal countrystil med akustisk gitarr. Skivan är från 93: DFG CD 8430.
 
    www.billyjoeshaver.com  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-10
Beautiful Bali
Performed by Krontjong Panjamjui

Om de som bor på Bali lyssnar på sådan här musik så förstår man varför de sägs vara positiva och snälla personer.
Den bästa fokmusiken från olika platser på Moder Jord är skön att lyssna på. DISKY DC 851212.
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-09
Mike Auldridge  Dobro
En av mästarna med en härlig LP fylld av bästa Dobro. Även legenden Buck "Uncle Josh" Graves är med och spelar dobro. Vassar Clements på "fiddle" gör bl a ett härligt solo i "House of the Rising Sun". En av mina favorit-skivor. 
www.mikeauldridge.com 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-09
TRAVELING WILBURYS  Vol. 3

Skön gladpop av herrar jag gillar normalt, men detta är inte i klass med deras egna toppresultat, men bra och hörvärt ändå.
www.wilburys.info
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-08
BLUE GRASS SWEDES
Tre skickligt stämsjungande från familjen Blom: Alf, Lars och Hans. Två bröder Haglund Thomas på oemotståndlig bluegrass-fiddle och Urban på kompgitarr. I början (LP´n Midnight Cowboys) var det en tredje Haglundare Mats med på banjo. På denna LP hade man med Gary Johansson med snabba banjofingrar och Göran Lomaeus på bas. Tänk att svenskar kan lira & sjunga bluegrass på det viset! Min favorit "Lee Highway Swing" där Tomas spelar fiol så man väntar sig att det ska börja glöda och ryka om stråken. I varje fall när de spelade i Västerås brukade de vänta med den så när de i slutet av konserten frågade om det var något speciellt någon i publiken ville höra vrålade jag alltid "Lee Highway Swing" och - om inte förr - insåg hela publiken att det handlade om skickliga musiker med känsla och FART! Tyvärr finns väl denna inte på någon nyutgiven CD. Denna skiva och Midnight Cowboys ryms väl på en CD? LP´n kom ut 1975. 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-08
HOWLIN´ WOLF

 THE LONDON SESSIONS WITH
Eric Clapton, Steve Winwood, Bill Wyman, Charlie Watts m fl...

15 av hans gamla sköna blueslåtar inspelande i maj 1970.  ROOTS RTS 33017.
www.howlinwolf.com   www.howlin-wolf.com   www.furious.com/perfect/wolf/  www.howlingwolfphotos.com/
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-07
Inger Nordström
 & Rhinestone Band

20 countrylåtar med 4 USA-singlar. I Sverige tyvärr ganska okänt utanför country- och dansbandskretsar, men de har varit en hel del i USA. Inger och de 7 grabbarna i bandet har ett bra dansant countrysound. När jag jobbade på ett dataföretag som hette Programator en gång i tiden hade vi countryfest med dans till detta härliga band i Skultuna Lagår´n.  
www.ingernordstrom.com
 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-07
BOB DYLAN 
GREATEST HITS

Denna skiva gjordes 1967 och innehåller 10 klassiker: 
Rainy Day Women, Blowin´ in the Wind, The Times They are A-changing´, It Ain´t Me Babe, Like a Rolling Stone, Mr Tambourine Man, Subterranean Homesick Blues, I Want You, Positively 4th Street och Just Like a Woman. Då hajar du varför den snurrar på skivtallriken va? Extra "NewAge"-info: Har hört under ett seansliknande möte av en som pratar med "alla osynliga vänner" att Bob Dylan varit bl a indian i tidigare liv och bl a i samma stam samtidigt, som ett av sina största fans i Sverige, Gudrun Ahlin, som man kan träffa i butiken Shiptella på Norrbygatan centralt i Sala. Dit är man ju tvungen att åka då och då för att prata Dylan och köpa rökelse och annat hon är bäst och billigast i Sverige på.
www.bobdylan.com   www.execpc.com/~billp61/boblink.html 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-06
GENE AUTRY
Tumbling Tumbleweeds
En CD med 26 gamla klassiker, en del har jag hört i gamla svenska versioner. Mest den sköna gamla stilen med manskör och mjuk orkestrering. Vilka melodier. Ofta känslosamt lite vemodig karaktär. Går direkt in i hjärtat likt förra månadens Ledinsånger. Lite joddling ibland. Gene Autry var mästaren inom denna filmsångarnas "Country" med Western-stil. Nästan lika framgångsrik var Roy Rodgers. Härliga gamla låtar som t ex Deep in the Heart of Texas, Goodbye, Little Darlin´ Goodbye, The Yellow Rose of Texas, Mexicali Rose, Red River Valley, (I´ve got spurs that) Jingle, Jangle, Jingle, Take Me Back to My Boots and Saddle, osv
www.autry-museum.org  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-06
BING CROSBY

Pennies From Heaven

Han kunde ju sjunga enormt bra och hade känsla, dessutom är arrangemangen från den tiden härligt musikaliska.
På denna CD finns nästan en timme med 18 gamla fina melodier. RZ4014.
www.kcmetro.edu/~crosby/
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-05
Tomas Ledin
Sånger att älska till 1972-1997
15 otroligt sköna, intimt, sensuellt, kramigt nära Tomas Ledin-sånger är samlade på denna CD. 73 njutningsfyllda minuter antingen du väljer att älska (då sätter du stereon på repris) eller att bara sitta i lugn och ro och bara ha det skönt. En del låtar är orginal, 2 är nyskrivna, 5 nyinspelade. Ex på godingar på skivan (låtar alltså, älskare får du fixa själv): Håll om mig en sista gång, Blå blå känslor, I natt är jag din, En del av mitt hjärta, Sånger att älska till, Vi ska gömma oss i varandra, Snart tystnar musiken, Det finns inget finare än kärleken, Den älskades sömn. 
www.andersonrecords.se   www.tomasledin.com
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-05
Charlie McCoy  
Candlelight, Wine And Charlie

Mest känd för att spela munspel på många country- och Dylan-plattor. Han har även kompat Elvis.
Men alla vet inte att han är en allroundmusiker av klass som även spelar piano, orgel, bas, trumpet, sax, marimbo och vibrafon.
På denna skivas dussintalet låtar hörs mer än munspel från Charlie. Success 16207CD.
www.charliemccoy.com   Intervju: www.richieunterberger.com/mccoy.html
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-04
The CARTER FAMILY
Famous Country-Music Makers

En dubbel-LP med 29 av deras klassiker från 1928 till 1941. Det finns fler liknande kanonbra utgåvor med andra av de största och mest älskade country-artisterna. Bra låtar bra framförda. Snacka om att de bästa gamla melodierna och inspelningarna verkligen håller med råge än idag! Glömmer aldrig Mamma Carter och döttrarna då de sjöng några låtar under en Johnny Cash-konsert på Tennisstadion i Gärdet för 15-20 år sedan. Carl Perkins var också med den gången.
www.fmp.com/orthey/carter.html 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-03
le dobro par
gilbert caranhac

En härlig fransk dobro-LP. Det var polaren Lillies, som raggade upp denna skiva någonstans en gång i tiden. Han hade ju hört om en fransman som gett ut en kanonbra dobro-LP. Fyra egna låtar, annars bl a musik av Mike Auldridge, Buck Graves och Marty Robbins. 13 underbara spår. 
En fransk bluegrasshemsida, som bl a berättar om G.C.
www.musictrad.org/bluegrass/historique.html 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  1998-02
WANDA JACKSON
PIONEERS OF ROCK
LET´S HAVE A PARTY, MONEY HONEY, RIP IT UP, HONEY DON´T, WHOLE LOTTA SHAKIN´ GOIN´ ON, HARD HEADED WOMAN mm. Vi har ju fått förmånen att ha Wanda hos oss i Sverige många gånger de senaste 10 åren. Hon och hennes man gillar tydligen att ha blandad semester & konsert-turné här. Hon har fortfarande röst och utstrålning kvar och sitt nya religiösa låt-sortiment blandar hon gärna ihop med gamla rock-klassiker.
www.wandajackson.com
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-02


WEBB PIERCE
HONKY TONK SONG  -  22 COUNTRY HITS

CTS 55423. Gammal god country, ett dussin av låtarna har legat på topplistor mellan 1953 och 1967. De flesta har han skrivit själv.
www.gaildavies.com/webb/  www.slipcue.com/music/country/webbsite/webbintro.html
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  1998-01
BILL CLIFTON
GOING BACK TO DIXIE

36 SONGS WITH THE COUNTRY GENTLEMEN, 
MIKE SEEGER & OTHERS.

En av många bra skivor från bolaget  BEAR FAMILY. 
Här finns texter och önskvärd info om alla låtar. 
Kanonurval av högklassig nyinsjungen genuin country/folk i gammal god stil ! 
 www.bluegrassmusic.com/reviews/clifton.htm 

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006
2007  2008
TOTAL
favorit-sammanställning
till musiksidan
till country-sidan
till hårdrock-metal-sidan

till vingar.se