MÅNADENS  SKIVFAVORITER  2001

1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 
2010  TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Ofta är det gamla godingar, som jag råkar fastna för igen.
 Senast uppdaterat 2010-04-06

 

2001
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-12

äntligen
 

Marie Fredrikssons bästa [1984 - 2000] 

EMI 7243 5 25954 2 6.  En CD med alla hennes gamla och nya godingar samlade.
Favoriterna växlar med humöret: Äntligen, Sparvöga, Efter stormen, Så länge det lyser mittemot, osv... 
Avnjutes bäst avslappnad i favoritfåtölj.
http://roxette.cs.caltech.edu/worship/   www.marie-fredriksson.com
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-11
Äldre svenska spelmän
En trippel-CD med musik överförda från fonografcylindrar inspelade 1913-1920. Dessa 141 låtar, från Jämtland i norr till Småland i söder, är de äldsta dokumentärinspelningar av svenska spelmän som finns bevarade. Etnografen Yngve Laurell, själv spelman, är den som gjorde jobbet och bevarade denna fantasiska musik-skatt till eftervärlden. Här är alla spelmän presenterade med en spalt text. Mest förekommande är fiol, men här finns även jojk, mungiga, klarinett, nyckelharpa, näverlapp och hummel-sång. Några spår låter kanske tekniskt dåligt och raspigt, men de är också intressanta att lyssna på. Spelmanslåtar kan ju låta väldigt olika beroende på vem som spelar, inte minst med avseende på "dialekten" och takten osv. Detta album går säkert att skaffa idag, det gavs ut 1999 av Caprice Records/Sveriges Radio P2. Mitt ex kostade 219:-. Skivnummer: CAP 21604. För den intresserade kan nämnas att dessa skivor är ur en serie på 28 skivor med gammal svensk folkmusik.
www.jamtlandica.com/documentary/pastfiddlers.htm 
Folkmusik 1000 länkar: www.rfod.se/folklink/ 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-10

MONACO BLUES BAND

PRESS REPEAT

Nästan en timmes tung-gung, med endast egentillverkade långa, härliga blueslåtar av detta Västerås-band, som är mycket ute och spelar i Europa. "Monaco" var en Västerås-krog där de spelade som husband i början av bandets karriär. Bandet består av Björn Werngren, hans sambo Jenny Bohman, Benny From och Björn Gideonsson. Men innan dess kommer jag ihåg Björn från tidiga band, med min gamle klasskompis Svante Rödegård (spelade tvättbräda!! Jojomensan och med bravur!) och band som t ex Pellerins Margarin och Micky Moose String Band, där var även Benny med... Det är Benny som är på skivomslaget, i verkligheten har han ingen "REPEAT"-knapp på pannan. Skivnummer: HIR CD 7004 (Havic Records).
www.geocities.com/bourbonstreet/delta/4701/  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-09
Benny Anderssons Orkester
med "refrängsångerskan" Helen Sjöholm och bl a grabbarna från Orsa Spelmän. 
Benny och Björn gör bara så härligt bra musik! MONO MMCD 017
 www.wale.pp.se/orsaspelman/ 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2001-09
Hoyt Axton

Della And The Dealer
Detta är en live-skiva som inte har världens bästa ljud precis. Hoyt sjunger (förståss) bara egna låtar, 16 stycken och han gör ju bra låtar som han också framför bra. Den låten han är mest känd för är väl Elvis hit "Heartbreak Hotel" som de båda skrev tillsammans med en tredje kille. ACUM 20.4822-205.
  www.sixcats.com/axton/hoyt.htm  www.harrynilsson.com/article289.html  
 www.telusplanet.net/public/avert/hoytaxton/index.shtml 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-08
Blott en dag . . .
Janne Lindgren
steel & dobro 

Eftersom jag är en, lindrigt sagt, stor beundrare av steel och dobro fick jag i somras en 10 år gammal skiva av en kompis. Den snurrar nu ofta på skivtallriken, speciellt när jag stressat några dagar är den helt underbar att lyssna till för att coola ner sig. Då passar det verkligen att lyssna på Jannes härliga stil på denna gamla inspelning med religiösa låtar. Lugn, stilla, nästan tyst, avslappnad stil. Det finns säkert folk som är dessvärre är "allergiska" mot lugn musik. Jättekul med denna gamla CD, som jag inte ens kände till, fast herr Lindgren är en "gammal" favorit. Tycker förresten att killen har sett likadan ut sedan han började spela för ca 40 år sedan. Han blir då inte märkbart äldre. Om han hunnit gifta sig mellan alla spelningar kan man ju undra vad hans älskling därhemma anser. 

Man hör Jannes steel på de mest glädjande och oväntade plattor ibland. En gång frågade jag honom om han visste hur många skivspår han medverkat på: "Nää, tyvärr", svarade Janne blygt, "men det borde vara något 1000-tal". Kunde inte låta bli att le lite inombords och jämföra med dagens popidoler, som tror att de är störst och bäst och vackrast när de varit med på 10 plattor. Jag har tidigare haft religiösa countryplattor som "favorit", de båda Nashville-inspelade plattor som Curt & Roland gjorde är ju höjdare. 
Om du inte har lika bra kompisar som mig och om du gillar steel & dobro och själv måste skaffa denna gamla CD från 1991 med Janne är den enda källa jag kan tänka mig: maila Janne själv och fråga
steelguitar@swipnet.se . Janne är en trevlig kille, som bara blir glad när någon steel-diggare hör av sig. SGMCD-003.
www.steelguitar.nu

MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2001-07
AMERICAN
POSTER

Traditional American Music 
Played by Swedes
 Jo, jag bugar och tackar entusiasten Peter Lundahl för detta jobb! 
Akustisk folkmusik är bara så skönt att höra på!! 
Kolla under "COUNTRY" så ser du var sommarens countryfestivaler hålls, om du vill njuta mer - live! 
Detta är en CD med 20 låtar av gräddan av våra svenska band inom country, bluegrass, country-blues i gammal härlig traditionell stil. Bland musikerna hittar vi för alla bluegrassfans kända namn som Thomas Haglund och Blom. Orkestrarna som bidrar med 2 låtar var är: Deliverence, Kaggar och sugrör, Chico´s jugband, Strindberg, Weeds, Cut away, Steamboat Entertainers, Downhill, High note grabbers, High on grass.  En av orkestrarna heter Chico´s jugband, de spelar så härlig sorgsen blues att man blir gråtfärdig när man hör Sven Faringers ledsna fiol i "Rising sun blues". På ett annat spår märks att karln även äger ett sorgset bluesmunspel, men det ska vara så och det låter bra. Annars är majoriteten på denna omväxlande CD glad och fartig bluegrass. Jag vet minsann inte allt, vad XVII:on är "JUG" för något instrument? Jag brukar få svar på mina undringar i denna spalt och kommer svar sätter jag in det här.
CD´n kan köpas på t ex bluegrassfestivalerna och där jag köpte mitt ex av:
peter.lundahl@mail14.calypso.net  Tel: 08-57142309.

Jag undrade vad "JUG" är för något? 
Tackar och bockar för upplysande (säkerligen inte bara för mig) svar, som via e-post kom från Sven Faringer, 
nu en av medlemmarna i Chico´s jugband. T.o.m. foto! Jättekul!!  Tack Sven.
Innan du klickar till svaret, fundera gärna lite, roligast är naturligtvis att först lyssna på skivan:

 
JUG, beskrivning och bilder.

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-07
SPIKE JONES
En CD med 28 minuter med "förstörda" gamla klassiker som The Sheik Of Araby, Cocktail For Two och 8 till.
Musikhumor.
hometown.aol.com/sillysongbook/JONES.htm 
www.themodernword.com/pynchon/pynchon_music_jones.html
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-06
PEARL OF THE UNIVERSE
CHALIMA / STEFAN JEDLAND
 Lika vacker musik som skivnamnet och omslaget, som visar en färgbild från NASA på Moder Jord. Studion heter "SOUNDSHIP - creating healing music for an awakening planet". Otroligt vilken tyvärr för de flesta okänd vacker musik som skapas i de småländska skogarna. Lugn, avslappnande, harmonisk musik med bl a sköna flöjt(?)-toner och många andra sköna ljudharmonier. Denna skiva sprang jag på under Arosfestivalen i Västerås i början av månaden, kom hem och började lyssna redan på kvällen, sedan har skivan blivit den mest spelade. Stefan skriver att han kallar musiken för "Fairy music" och liknar det vid en saga, som berättar något för oss: Ligg ner, slut ögonen och försök se sagan/filmen. 
Jag ser att det finns en hemsida, där står nog hur du kan skaffa CD´n:
home.swipnet.se/soundship 

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-05
Ben Olander 
"Berättelser
som låtar och essäer
"

"Berättelser" är inte bara en CD, utan även en bok i CD-format på 235 sidor! 

Får man göra så här? Om det finns någon fackförening, vad säger dom?

Kostar bara lite mer än en vanlig CD, 195:-. CD´n hittar man "i framsidan". "Berättelser" har Halmstads Ben spelat in tillsammans med Janne Bark. Janne spelar gitarr, sjunger kör och är producent. Jannes kapacitet känner vi till. Alla Ulf Lundell-diggare har hört Janne spela fantastisk gitarr live & på skiva, här kommer han även på dobro, ett av mina favoritinstrument, det låter så ... ja jag vet inte vilka superlativer jag ska dra till med. Bra steel är i samma klass. Det står oväntade roliga saker om Jannes "hyss" i boken.  

CD:n är "lite" udda, på ett väldigt positivt sätt, eftersom det till varje låt hör en novell på mellan 5 och 80 sidor. Flera låtar har historiska teman om när Sverige höll på att upplösas som nationalstat men blev räddat av Ben´s store hjälte kung Karl XI (inte tolfte utan elfte - mannen på 500-lappen). Han var enligt Ben väl värd dessa rocksånger. Har hört av en kompis att professor Alf Åberg lyssnat igenom CD´n och läst boken och lovordat beskrivningarna över kungen och hans närmaste.

Jag har skrivit några gånger att jag extra mycket gillar artister som skriver eget material. Ben har gjort all text och all musik, med undantag av en låt som hans polare Janne Bark gjort musiken till "Villkorslös kärlek". Man får hoppas att den låten, tillägnad Ben´s tre döttrar, får hamna på Svensktoppen. En annan klar  kandidat dit är "Vinterväg"

Pajar Ben allt? Nej, förhoppningsvis inspirerar han andra!
Jag har ju klagat på dålig dokumentation när jag skrivit om mina favoriter tidigare. Stackare som ska efterlikna denna bok-CD. 235 sidor?! Naturligtvis alla texter och vem som gjort text och musik. Dessutom om varje låt en en berättelse, som ger lite djupare intressant tolkning från Ben. Presentation av musikerna även med bild på de som spelar mest. Måtte Ben höja ribban en aning hos de som ger ut CD framöver. 

Angående "ovanliga CD-förpackningar" så är inte "CD-boken Berättelser" Ben´s första med annorlunda och kul grepp. Jag måste berätta för den som inte vet vad som hände millenniets första sommar. Då gav Ben ut en "udda" dubbel-CD till ordinarie pris. Den ena CD´n insjungen på svenska, den andra på engelska. Samma låtar. Så den som ev. inte tror att man kan sjunga country lika bra på svenska får höra att det går, alldeles utmärkt bra. Jag gillar framför allt country- atmosfären från steel, dobro och fiddle. På albumets ena sidan heter skivan "den man jag är" med bara svensk text. If you turn the album over the other CD has english lyrics "the man i am". Av skivans 10 låtar har Ben skrivit 6 och 4 har skrivits av hans USA-låtskrivarkollega "legenden" Al Anderson, som var ankaret i NRBQ bland annat och har spelat med alla stora: Jerry Lee Lewis, Johnny Cash ... you name them. Al tyckte det var så kul att förena sin och Ben´s musik så här och att han kunde nå ut lite i Sverige (hans släkt kommer härifrån) att Ben fick fyra av hans originallåtar. Så samlade de världens "järngäng" i en studio och körde hårt en dag. Trummisen Chad Cromwell "lånade" Al från Dire Straights, steel&dobro-killen Robby Turner från Waylon Jennings, fiddle-liraren Larry Franklin från Dolly Parton, osv. Värst av alla var nog pianisten Reese Wynans, som spelade med Stevie Ray Waughn (han som omkom när hans helikopter störtade framför 300.000 fans som tryckte på mot scenen). 

Så fort skivan kom ut i sommaren 2000 kom låten "Eva" upp på svensktoppen och låg där 8 veckor. När den ramlade ur fick dansbanden till min glädje ny konkurrens av Ben genom låten "Polare", som låg där ganska länge, kommer inte ihåg hur många veckor. Tidigare har jag svenska kanonskivor inspelade i Nashville med USA-studiomusiker med Alf Robertsson och Curt & Roland. När svenska duktiga entusiaster åker över dit blir det tydligen bra. 
Läs mycket mer om Ben och på:  www.ben-olander.com 
Där borde man få tag i CD´n också. Men tjata i affären hemma först. Jag tror att flertalet av skivorna jag väljer inte finns i vanliga skivaffärer. Den här ser jag dessvärre sällan i affärerna fast den är så färsk.

Jag ser att mina "tyckande" tenderar att bli längre och längre. Om det nu skulle vara något fel, så kan man ju skylla på (fniss!) att det här står i relation till den informationsmängd man får att tycka om. Två unika utgivningar: En med bra material fylld CD-bok resp dubbel-CD. Kom och snacka om prisvärda skivor med bra musik & texter, tvenne album som ger extravaluta för pengarna. Helt unikt & sällsynt tyckande! Jag fnissar i mitt obefintliga skägg åt vad andra skivutgivare får för idéer åt Ben´s tilltag. Två så udda produktioner med bra material, får man göra så? Det är bara att hoppas att så många som möjligt hittar dessa guldkorn. Tack Ben!

EFTERTEXT:
Har i december 2001 hört en singel med låtar från en kommande CD. Låten "Till en liten hund" är en klar svensktoppskandidat, en musikdiggande tjejkompis blev helt till sig när jag provspelade skivan för henne. Låten finns även på danska på singeln. Jättehärligt varmt omtänksam liten humoristisk sång. Med härlig steel av Janne Lindgren! På skivan finns även en rolig sång med väldans ös, "Blyfri 92". Helt vansinnig ironisk text om... nej det säger jag inte, lyssna på låten från början. 

MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2001-04
DOLLY PARTON
THE GRASS IS BLUE
Bluegrassmusik har jag gillat länge, här i Sverige har vi ju den skicklige fiolspelaren Thomas Haglund, som ju är en excellent bluegrass-musiker. På denna skiva spelar Stuart Duncan på en 100-år gammal tysk fiol, som en gång tillhörde Kenny Baker. Dobro, ett annat favoritinstrument, spelas av Jerry Douglas. Jim Mills spelar banjo. Dolly har gjort 4 av de 14 låtarna, resten av bl a Billy Joel, Ira & Charlie Louvin, Hazel Dickens (hörde jag i Västerås runt 1980[?] när hon var här med bl a Mike Seeger, Pete´s brorsa), Lester Flatt, Johnny Cash. Denna skivan gavs ut 1999. Sugar Hill Records SHCD-3900.
www.dolly.net
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-04
BULGARIA

TERRA TRA004 är en CD med 18 spår med en timmes speltid med The Bulgarian National Folk Ensemble.
Flera spår med deras "lite" annorlunda körstil, likt det ryska...

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-03
LEDIN 
DJÄVULEN O ÄNGELN


Tomas Ledin har fyllt sin nya CD fylld med ett dussin kanon-låtar, alla med bra framförande, fina, enkla vardagsnära texter, som ju Tomas är en mästare på att göra. Jag vet inte vilken låt som inte kan bli klassiker. Beroende på humör och dag växlar det vilken låt som fastnar bäst. Sakta, mjukt, ös, rockigt, känslosamt - allt finns på CD´n. Härlig musik! Den helt underbara kärleksfulla titellåten, beskriver på bra och enkelt sätt en psykologisk företeelse, våra "deljag" och lite av det som ligger bakom ett begrepp "multidimensionell psykologi". En CD med mer än vanligt hög Ledinkvalitet, fast man kanske ofta tycker att den senaste är bäst? Hans andra skivor är ju mycket populära och bra, men undrar om det inte är fler bra låtar här? "Hopp (om en ljusare värld)" heter en annan låt, som beskriver det kärleksbudskap som alltid genomsyrat många av Tomas låtar. Efter många lyssningar hörde jag den enkla texten i låten "Sanningen", inte bara en skön medryckande låt "skvala förbi": Jag tänkte: det där är ju verkligen sant. De som läst Mikael Kvists båda "Tidkrigar"-böcker har fått nya stora dimensioner på "Sanningen". Och där säger Mikael bara "lite" av det som ser ut att vara en stor dold sanning för mänskligheten. Går man in på sådant kan "Sanningen" vara rentav farlig att känna till eftersom de som har makt även har otroliga resurser att stoppa "infiltratörer". Men det hör inte hit, jo det gör det, men.... 
Citat från CD´n:

"Så länge det finns människor som älskar
så finns det hopp om en ljusare värld"

Som tydligt framgått tidigare gillar jag framför allt artister, som framför egna verk av hög kvalitet med bra musiker och bra arrangemang. På denna skiva är det nya sound t. ex. "tekniska röständringar", som inte Tomas brukar ha, men han gör det omsorgsfullt och lagom och bra, så det bara låter nytt och spännande, inte överarbetat som det gör i så många andra moderna arrangemang. Jag förstår inte att svensktoppen nästan bara fylls av dansband, ibland med Country-Ben Olander, som undantag. Jag gillar en del dansbandsmusik också, men jag saknar låtar som från denna CD och svenska visor. Andersson Records 8573-85518-2.

För "gamla" Tomas Ledin-fans med slitna gamla LP-skivor, måste jag nämna att jag i min skivhylla har 3 välfyllda CD-skivor med de gamla, fina låtarna:
SÅNGER ATT ÄLSKA TILL 1972-1997  
(15 gamla godingar, som alla är nyinspelade -97. Var min favorit 98-05.)

EN POPKLASSIKER - TOMAS LEDIN 80-TALSHITS   (17 gamla godingar 77-85)
EN POPKLASSIKER - TOMAS LEDIN   (14 gamla godingar 76-84)
Efter detta har Tomas sommaren 2001 gett ut en dubbel-CD: 
"FESTEN HAR BÖRJAT", också fylld  med många gamla godingar.

Läs mer om Tomas Ledin och hans intresse för Tibet 
på min geografiska sida och bläddra dig fram till Tibet.
På CD´n "T" finns ett spår: "Midsommarafton i Himalaya".


tomasledin.com
 

UNDRINGAR TILL TOMAS LEDIN:
Min dotter, Jenny, undrar nyfiket om Tomas på en av bilderna inne i CD´n har en T-shirt
och det ser ut att vara med hennes favorit-hårdrockband: Metallica. 
Själv undrar jag om låt "13. www.tomasledin.com"
är det något "bonus-spår", som man når på något sätt jag inte hajar? 

Får vi svar lovar jag att skriva det här!   

HÄPP! 19 april kom svar från Tomas Ledin!!! 

Hej Per-Uno!
Fin recension, jag bockar och bugar......
Gällande t-shirten så stämmer det, det är en Metallica-t-shirt.
Jag och mina söner gillar mycket av den musik de gör.
Sista spåret "www.tomasledin.com
fungerar som  en direktkoppling till min hemsida, 
när du stoppar CD:n i din dator.
MVH
T

Kommentar sommaren 2001: 
Tomas Ledins dubbel-CD "Festen har börjat" 
blev ju bästsäljare denna sommar i Sverige!
Tomas Ledins sommarturné blev ju en jättesuccé!
Jag missade den, men tar igen det i Globen lördagen den 17 nov!
Är jag ensam svensk att inte ha varit där ännu?
Tomas Ledins låt "Sommaren är kort" 
blev ju av Lasse Berghagens sjungande publik i "Allsång på Skansen
vald till
"Alla tiders allsång"!
Det är bara att buga sig och skriva: 

"Grattis Tomas! Vilken sommar!"

EFTERTEXT:
Jag och min dotter var och lyssnade på hans konsert i ett fullsatt Globen, första gången jag var där. Vilken härlig känsla att se ett gäng musiker med sprittande spelglädje och en populär, skicklig artist under, jag tror, nästan 3 timmar framföra egna  klassiker, som större delen av publiken sjöng med i! En kvarts miljon lär ha sett & hört Tomas under årets turné, i Globen berättade Tomas till publikens förtjusning att det blir turné med samma gäng även nästa sommar.

MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2001-02
JOHNNY CASH  
"American III: Solitary Man"
Gamle Cash gör otroligt nära, raka, bra versioner på sitt sedvanligt "enka" sätt. Här har han bl a hjälp av kändisar som frun June Carter Cash, Sheryl Crow, Merle Haggard, Tom Petty, Randy Scruggs, Marty Stuart m fl. Bl a fyra egna låtar. Jag är ju country-diggare mest av allt, men jag vet inte om detta är countrymusik. Men det är bra, ruskigt bra! Blir detta hans sista skiva? Jag såg Cash live på 70-talet i Kungliga Tennishallen, Carl Perkins var med liksom Carter Family. 
www.johnnycash.com

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-02
Svend Asmussen

Evergreens

Ett tjog gamla fina godingar inspelade 1961 och 1967, så sakta fint och mjukt musikaliskt finkänsligt med Svends perfektionism.
EMI CMCD 6218. Denna CD är utgiven så sent som 1998. Tyvärr i mina ögon svagt när det på en sådan här CD inte står vilka andra som var med och spelade.
www.beta.webyoda.com/dumboozle/svend/svendex.html

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2001-01

CHIHUAHUA 
"Extra Everything"

Namnet på den stora orkestern är hämtat från en av de minsta hundraserna. Skivans namn är också väldigt fyndigt! Bortåt 50 unga, skickliga, entusiastiska Stockholms-musiker har med stöd från Statens kulturråd gett ut en CD med 11 långa låtar. Alla låtar utom en skrivna av Henry Moore Selder (Sång, JVC, Keyboard, Clavinet, Gurka & Synt) och Viktor Brobacke (Sång, Trombone & Melodica). Såg att Viktor var med bakom Håkan Hellstrand hos Luuk och hjälpte till, Såg honom 2002-02--03 hos Bamse. Låter härligt, friskt annorlunda, bra, välarrangerat och "rent" trots mängder av spännande ljud och instrument: Tenorsax, Barytonsax, Trumpet, Bastuba, Orgel, Congas, Bongos, Klocka, Trummor, Harpa, Sitar, Gitarr, Tamburin, Ölburkar, Triangel, Shaker, Elpiano, Tambura, Tablas, Pedalsteel, Violin, Cello, Agogó, Shocalio, Surdo Contra, Surdo Figura, Caixa.
Skivbolag: Make it happen. Nr: MKTH10.  www.makeithappen.org  (?)

www.dagensskiva.com/index.asp?datum=1969-8-31 

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006
2007  2008
TOTAL
favorit-sammanställning
till musiksidan
till country-sidan
till hårdrock-metal-sidan

till vingar.se