MÅNADENS  SKIVFAVORITER  2002
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 
2010  TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Ofta är det gamla godingar, som jag råkar fastna för igen.
Senast uppdaterat 2010-04-06
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-12
 ELLA FITZGERALD
LOVER COME BACK TO ME

En dubbel-CD med 34 gamla godingar. Börjar med hennes härliga sugande version av Basin Street Blues, en lågprisupplaga som saknar allt i infoväg utom låtarnas titlar. Skivmärke Tring TTCD023A.
  www.ellafitzgerald.com
  www.redsugar.com/ella.html 
   www.thepeaches.com/music/ella/  http://jump.to/ella  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-11
CHESS
PÅ SVENSKA
Har varit på Cirkus i Stockholm för första gången och sett, lyssnat, njutit av CHESS, den underbara produktionen av Benny Andersson & Björn Ulveus & Tim Rice. Härligt framförda sånger av Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Anders Ekborg, Per Myrberg m fl. Och för mig som håller på så mycket med naturväsen, så var det ju spännande att få känna deras närvaro under föreställningen, då ett par naturväsen var 100%-igt fokuserade på att sprida ljudet maximalt bra i lokalen. Tänk vilket viktigt och bra jobb alla naturväsen gör och de flesta människor varken vet eller tackar för allt de gör. Musiken finns på en dubbel-CD, Mono Music Production, MMCD019. Tidigare hade jag redan bl a någon LP och den engelska CD´n CHESS PIECES med Elaine Paige, Barbara Dickson, Murray Head & Tommy Körberg, POLAR 532 962-2.
www.chessthemusical.com  
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2002-10
 Alan Jackson
THE GREATEAST HITS COLLECTION

Hittade denna CD för 89:- hos Musikbutiken i Solna, bakom Överskottslagret. De har bra sortiment med country & rock & hårdrock & folkmusik & jazz bl a. På denna CD från 1995 finns många gamla godingar för mig som inte redan köpt hans tidigare CDn. Chattahoochee, Gone country, She´s got the rhyhm (and I got the blues), Midnight in Montgomery, Tall, tall trees, Chasin´ that neon rainbow, I´ll try, Don´t rock the jukebox, Livin´on love, Summertime blues, Love´s got a hold on you, (Who says) You can´t have it all, Home, Wanted, I don´t even know your name, Dallas, Here in the real world, Someday, Mercury blues, I´d love you all over again. Jag har ju länge haft en Alan Jackson T-shirt, nu hamnar han äntligen som Månadens skivfavorit. Att Alan är den framgångsrikaste countryartisten i år är det väl ingen tvekan om? 
www.alanjackson.com  www.alanjackson.de
www.geocities.com/kybadboy2001/Singers_Stars/AlanJackson.html 
Liz´s Fan Page: 
www.geocities.com/heartland/Plains/5753/ 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-10
The JOHN LENNON Collection

Parlophone 077 7 91516 2 2. Med 19 av hans största klassiker.
www.legend-johnlennon.com  www.john-lennon.com  (med Beatles-länkar)
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2002-09
 
MATS RÅDBERG & RANKARNA
En samlings-CD jag sprang på i Skivbörsen. Skivan har 17 gamla godingar, som man gärna hör igen. Nu går den nästan i ett för vem vill inte återhöra bekantskapen med klassiker som Peta in en pinne i brasan, Bright Lights and country music, Gör det igen, Achy Breaky Heart, Vita duvan, Ruby Don´t take your love to town, Early morning rain, Det är inte lätt att va ödmjuk, bra drag, Precis som jag är, Du kan lita på pojkarna över 35, I´m the singer, you´re the song, Klia mig på ryggen, Garden Party, Säg aldrig nej till en grabb med gitarr, Love me tender. 
hem.passagen.se/renolph/ 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-09
Folkmusik tycker jag är jättekul. Smithsonian Folkways Recordings har gjort en serie med 20 CD med musik från hela världen, bl a denna SFW CD 40484
Discover INDONESIA. Music of Indonesia.
15 melodier under 70 spännande minuter inspelade på plats. 20-sidigt häfte berättar om dessa inspelningar och de 19 andra skivorna i serien från år 2000. Allt från udda solomusiker till underbara körer. När man åker omkring och spelar in så söker man ju hela tiden de bästa musikerna och gärna musikstilar och instrument som är unika för området. En sorts "Best of"-samling som inte låter som sådana brukar, men är inspirerande att lyssna på eftersom det hela tiden är bra musik, fast ibland är mina öron kanske lite ovana. Sådant här ska man lyssna till skärpt och förutsättningslöst, då blir det höjdarupplevelser. En låtskrivare och musiker som lirar i landets kanske populäraste klubborkester "Moneybrother", lånade ett tjog gamla folkmusikband från hela världen och tyckte att de var mycket intressanta att hämta massor av idéer från. Om ni bara visste hur många av nutidens framgångsrika musiker jagar bra ovanlig musik för att hitta nya idéer.
www.folkways.si.edu 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2002-07

Angela Lidin   Angel´s Touch
Svenska Angela, som numera bor i Norge, har 15 härliga, stämningsfulla countrylåtar i lite olika stilar med skön blandning av sensuella ballader och snabbare låtar. Alla melodier och texter skrivna av henne själv. Angela framför dem med nära, känslig röst och har fint, mjukt countrykomp utan den moderna popvärldens överdrifter. Detta var första skivan jag hört med henne, vilken enormt härlig positiv överraskning. En sådan songwriter! Alla sångerna låter ju som gamla favoriter.   Skivans ordlek "Angel Angela" är nog mer sann än vi anar? Det är bara att erkänna att jag älskar att lyssna på Ängeln Angela.
http://angelalidin.com
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-07
Lars Gullin
Jazz i blåton 

Jag fick min första Lars Gullinskiva i slutet på 50-talet från en musikälskande sjömans-släkting som köpt den och flera andra bra jazz-skivor i USA. Där var Lars Gullin stor på den tiden. Lars härliga barytonsax är en fröjd för örat. Mjuk harmonisk och lugn jazz med mycket nordisk folkviseton. På denna CD är 18 gamla fina nummer samlade. Bara när man läser om vilka musiker som är med så mjuknar benen och man faller bakåt i lysningsfåtöljen: Arne Domnérus, Lars Bergström, Carl-Henrik Norin, Rolf Blomquist, Rolf Ericson, Leppe Sundewall, Putte Wickman, Åke Persson, Ulf Linde, Bengt Hallberg, Gunnar Svensson, Mats Olsson, Yngve Åkerberg, Gunnar Almstedt, Simon Brehm, Bengt Wittström, Sten Carlberg, Jack Norén och Nils-Bertil Dahlander.
www.gullin.net 
www.algonet.se/~rittsel/jazz/soc.htm  www.algonet.se/~rittsel/jazz/lg.htm 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-06
ledin
HELA VÄGEN

När jag fick höra att Tomas skulle jobba hårt under våren på att snickra till en CD färdig till denna sommar och att Anders Glenmark skulle producera det mesta så trodde jag inte att det skulle bli något bra som kunde mäta sig med "Djävulen och Ängeln" (Tidigare favorit 2001-03). Men sedan jag köpt CD´n har den snurrat både hemma och i bilen, kanon från första lyssningen. Högsta Ledinklass = bästa produktion och ljud. Kanske 10 låtar känns lite (för mig som senaste åren köpt 10CD-album med favoriterna- fniss!), kanske 40 minuter är för kort, men det är 10 långa, sköna, härliga låtar. Ganska mycket fartigt, en del borde bli härliga Ledin-allsångs-klassiker, en del härliga kyss- och hångellåtar. Sedan kan man ju önska att denna Ledin-CD för en gångs skull blir recenserad av folk som gillar så´n här musik. Medveten häckspark! Jag gillar själv inte allt Tomas gjort. Men tidningar låter alltför ofta fel personer tycka till. Tycker Tomas råkat ut för sådana "fel", hans förra skiva "Festen har börjat" var ju förra årets i särklass mest sålda album. Jag har inte köpt den, det var ju mest gammal skåpmat för mig. De 5 remixade låtarna hade varit kul att höra men jag har inte råd att köpa en fullpris-CD för det. (Köpte den på rea juli -02). Sedan är "Ledin"-loggan i guld föredömligt enkel och snyggt stilren, den ovan är det närmaste jag hittade i mina teckensnitt. Min bedömning av de sköna låtarna:

"Allt för dig" river igång direkt med en klappvänlig allsångsrefräng. 
 "Kyss mig som du gjorde då" har en härligt häftig rytm med Danskompaniets taktsteg. 
 "Här under sommarhimlen (ordnar allting sig)" ger en sådan där härlig skärgårdssommarkänsla, Bengan Janssons dragspel sätter svenska sommarstämning till denna sköna positiva ballad. 
"En lång väg tillsammans" en härlig mjuk melodisk positiv tillbakaseende kärleksberättelse. 
"Hela vägen för din kärlek" är så där stilla, klok, lugn, mjuk och skön med försiktigt akustiskt komp. Melodin får innerlig stämnings-färg från Anna Wallgrens cello och är det Glenmarks keybordsound (?) som likt fåglar får låten att glidflyga iväg med mig på kärleksvingar... Tycker lite synd om dem som inte kan njuta blundande, tillbakalutande, drömmande i favoritfåtöljen till låtar som denna. Dom heter väl skivkritiker - nej, nu var jag lite elak, f´låt! 
"Helt galen i dig" är en låt från filmen "Grabben i graven bredvid", en positiv kärleksfylld halvfartig Ledinlåt. "I ditt himmelska leende, i ditt skratt" - kort, bra, positiv allsångsrefräng...
"Lata dagar glider förbi" måste väl bli en klassiker man vill höra när man vill drömma sig ut i sommarsverige om man inte redan är där och vill påminnas om hur man ska slappna av och bara njuuuuta. 
"Det här har aldrig hänt" har fartig tuff rockgitarr till en outtalad story där man får gissa vad som hände på hotellrummet. Man glömmer bort att tycka synd om den som upplevt den outtalat syndiga natten. Men det är väl preskriberat eller anonymt från den av Tomas kompisar som väl berättat detta eller något som gav upphov till storyn?  Härlig text om det bedrövliga (hmmm?) som hände. Härlig gitarrslinga! 
Avslutning med två fina lugna visor, som får en tillbaks i lungare rytmer, till vanligt lugnt liv: 
"Kvinnan som skulle förändra mitt liv" och "I skuggan på Café de France".     osv osv.   
Om jag skulle önska något, ville jag haft alla texterna, inte bara lite utdrag. Men Tomas kanske kan ge ut en billig bok med texter och gitarrkomp till sina t ex 50 populäraste låtar? En del texter och noter finns på nätet, se min "MUSIK"-sida. 
www.tomasledin.com 
Tidigare har 2 andra Ledin-CD blivit Månadens Skivfavoriter:
2001-03 "Djävulen o Ängeln"  1998-05 "Sånger att älska till" 
 

EFTERORD
Tomas Ledin har åter läst min hemsida så han ringde och tackade för fin recension och bjöd in mig och mina båda mycket musikintresserade ungdomar att komma och sitta och prata med honom backstage efter sommarturnéns avslutningskonsert i Eskilstuna, lördagen den 17 augusti. Tomas hade läst och hört om Jenny, så han har länge velat träffa henne. Vädret var precis lagom varmt och skönt och det blev en fantastisk kväll med fans i alla åldrar som verkade kunna alla låtar. Ett sammansvetsat band som gav järnet i 2½ timme, hörde att en del i publiken med glimten i ögat klagade på att det blev jobbigt att frivilligt stå, hoppa, dansa, sjunga och klappa takten, så när bandet tog sin väl värda 5-minuters kiss- och drickpaus hördes flinande kommentarer från mammor och pappor och även mormor och morfar längst bak "Skönt att de på scenen tänker på oss och ger oss en chans att hämta andan och vila händer och fötter!".

Mina konsertvana ungdomar blev mycket imponerade. Jenny, som ser energierna runt folk, såg ju att det lyste positiv kraft och energi av speciellt Tomas och även av hans band, det är inte så vanligt bland banden dessvärre. De uppskattade att Tomas gick ifrån oss därinne och skrev autografer och pratade, så fort han bytt om, druckit lite vätska och fått i sig lite mat, många artister, som är mycket mindre än Tomas, är väldigt oförskämda mot sina fans. Det är en härlig fler-generations-publik på Ledin-konserter. Alla är positiva, glada, lugna, ingen trängsel, alla är hjälpsamma. Vi besökte även förra säsongens höstkonsert med fullsatt Globen, skillnad mot en hockeymatch när de flesta (?) efteråt skulle till T-banan. Ingen trängsel och stress, bara leenden på allas läppar. 
  

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-05 

BACH  - 
The Organ Works
HELMUT WALCHA

Orgel är det mest spännande instrumentet. Har enorm variationsbredd inom alla ljud det kan åstadkomma. Jag är väl lite "miljöskadad" eftersom min mamma började som organist i sin hemkyrka (Yllestad - Kättilstorp, ett par mil söder om Falköping i Västergötland) som tonåring och jag hade en klasskompis, som tog kantorsexamen när han var i 15-årsåldern. Jag var ibland med kompisen, Mats Ericsson, när han spelade. Han var jätteduktig redan som tonåring, jobbade som kantor i Stockholm och är numera tillbaks i Västerås Domkyrka. Mats berättade att en söndag hade någon glömt nyckel till orgeln, men Mats kunde sätta på strömmen och greja så han kunde använda pedalerna och klarade gudstjänstens spelande med bara fötterna. Men vi som sett honom spela vet att fötterna far fram som om de hade lärkvingar längs pedalerna. 

För några år sedan hade Mats en serie konserter där han spelade alla Bachs orgelverk på olika orglar i Västerås domkyrka. Tro det eller ej, men på finalkvällen var Bach själv med. Jag upptäckte ett "ljusväsen" på en tom bänkrad långt fram i kyrkan till vänster om oss, kollade med de 2 "seende" som var med mig och lyssnade och min dotter Jenny bekräftade när hon såg bilden av Bach, som fanns med i programmet, att det var väldigt likt "han" som satt där. När vi frågade om det var Bach och vad han gillade Mats konsert fick vi ett "ja"-nickande och att han var stolt och nöjd med att hans musik var så populär och spelades så bra nuförtiden. 

Det är inte ofta någon skicklig entusiast gör sig besväret att lära sig och hålla en serie konserter med hela hans orgelproduktion. Helmut Walcha på denna skiv-serie är ju en berömd Bachtolkare. Han var ju blind, så han lärde sig allt utantill och spelar med en underbar känsla och precision. Det är en samling med 12 CD-skivor, 13½ timmes musik, ARCHIV 463 712 - 2. Jag hittade detta på NK, men det borde gå att beställa överallt. 
  www.jsbach.org/dasorgelwerk.html 
 my.dreamwiz.com/fischer/Walcha/walcha-e.htm  
 www.universalclassics.com   www.johann-sebastian-bach.org
  

 jan.ucc.nau.edu/~tas3/bachindex.html  www.bachfaq.org 

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-04
 

WOODY GUTHRIE 
PASTURES OF PLENTY      THE BEST OF 
Folksångarlegenden, som föddes i Oklahoma den 14 juli 1912, fick namn efter den demokratiske president som valdes det året, Woodrow Wilson. Hans föräldrar var starka supporters av det demokratiska partiet, något som verkligen visat sig i Woodys många klassiska låtar. Woody har bl a inspirerat Bob Dylan och Bruce Springsteen. På denna CD finns 26 klassiker, t ex This land is your land, Sinking of Reuben James, House of the Rising Sun, Do Re Mi, John Henry, We Shall be Free, Old Time Religion, Worried Man Blues osv. 
ubl.artistdirect.com/music/artist/card/0,,439596,00.html?src=redirsearch&artist=Woody+Guthrie

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-03
 
Jussi Björling
Har varit den mest spelade senaste veckorna, kanske för att jag har ersatt en del gamla vinylskivor med enklare spelade CD-skivor. Jag har en stereoanläggning där jag kan stoppa in 25 CD och låta dem spelas i den ordning jag vill, men det har mest varit Jussis enorma röst som fyllt rummet. På februari-skivrean lyckades jag fynda den fina samlingen
"Jussi Björling Edition - Studio Recordings 1930-1959"

4 CD-skivor med 94 låtar om jag räknat rätt. Det vimlar av klassiker av hans inspelningar av Opera-arior, operetter, sånger, visor. 
Skivnummer: EMI 7243 5 66306 2 8.
www.jussibjorlingsociety.com  www.borlange.se/kommun/jussi/  
www.geocities.com/Vienna/Strasse/3468/bjorling.htm  www.jussibjorlingsallskapet.com 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-02

All The Way    The complete
Frank Sinatra 

8 compact disc collection  120 tracks 
Nej alla hans inspelningar kan det inte vara, men här finns massor av sköna gamla spår med de härliga melodierna och arrangemangen, som gjorde Frankie Boy världsberömd. Denna fina samling sprang jag på 1998 i Åhlens i Täby för 199:-. Det sitter ingen rea-prislapp på förpackningen så den var så billig. Tyvärr saknas som så ofta uppgifter om inspelningarna som främst datum och vilken orkester.  
 www.franksinatra.com  
  www.vex.net/~buff/sinatra/song_index.html 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2002-01
CHIP TAYLOR 
BLACK AND BLUE AMERICA

Som många av mina favoritplattor: Chip Taylor har gjort text och musik och gjort en bra helhet. Här är 16 långa spår, dessutom med spännande intros bestående av gamla bandinspelningar med kända personer som Dwight Eisenhower, John F Kennedy, Martin Luther King, Malcolm X, Cassius Clay, Gandhi, Sigmund Freud osv. Chip är ju enastående vispoet, här varvas de lugnaste,  tystaste låtar man kanske hört med häftigare countrygung. Chip har bl a sånghjälp av John Prine, P:P Arnold och Lucinda Williams.  Skivnumret är Trainwreck TW011. Tyvärr har väl inte alla skivaffärer smak/kunskap att ta hems å här udda, bra skivor, men den finns på Skivbörsen i Västerås, där har jag hittat många bra skivor. Detta är väl knappast en partyskiva, jag vill helst sitta i ett mörkt tyst rum och bara njuta. Jag kanske har förutfattade meningar om festivaler, för Chip gjorde ju succé i Hultsfred i somras och Chip lär återkomma i sommar 2002!  
  www.trainwreckrecords.com/html/chip.html  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2002-01
Thérèse Juel   Fångad i tiden

Charant Records CHCD 2000. Thérèse och/eller Peter Eckerström har skrivit alla visornas texter, ibland har någon annan gjort musiken.
Det har blivit två textlyssnar-plattor som snurrat mest årets första månad.
www.muc.a.se/m-juel.html
Om Du som mig gillar COUNTRY och vill läsa många recensioner
från en kille med bra smak läs:
Jonas Öhman´s Countrysida
mycket info & länkar. Det är alltid svårt att veta vad som finns i skivväg på marknaden, men läs Jonas mängder av recensioner! Gamla finns under "ARKIV".
  www.jonasohman.com
  

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006