SKIVFAVORITERNA 2006
Musik som ger dig vingar.se
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 
2010  TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Månadens CD, DVD eller COUNTRY-favorit, ofta 2 val.
Valt av Per-Uno. Senast uppdaterat 2020-04-17
COUNTRY har jag på egen sida!
Av någon anledning är hälften av favoriterna jag haft COUNTRY!

Om skivaffärernas prisetiketter tycker jag INTE! De borde bara använda lätt borttagbara etiketter eller sätta dem så de inte skymmer. Det kan ju vara kul att se hela omslagsbilden och kunna läsa baksidestexten. Jag och flera med mig låter bli att handla i affärer med "idiotmärkning", undantag om det är billigare. Samma sak med många bokaffärer. Jag vill ha originalskivor, men även kunna göra egna kopior för att lyssna på i bilen, där man kanske inte är så rädd om plattorna.

 

2006
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2006-12

VÄSTERÅS
60 TALET
Intervjuer med Västeråsprofiler
Platser förr och nu
Staden växer, modsen och barndomen
400 bilder

Jag var mer neutral än mods under 60-tal och tidvis hade man hårlängden inne långt inne på 70-talet, så det räckte ner på axlarna ibland. Får en Västeråsare,  denna DVD i december så är det ju svårt att undvika att det blir Månadens DVD eftersom det går åt mycket tid att kolla in den. Jättekul att se hur det var förr och nu. Jämförelsebilderna VLT har snickrat till är sevärda. Intervjuer och folk och platser man känner igen är ju höjdare, liksom att stoppa in DVDn i PCn och kolla in 400 stillbilder.
www.vlt.se  http://vasteras.vingar.se
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-12

BACH
EDITION
COMPLETE WORKS  160 CD BOX

Här finns rubbet av Johann Sebastian Bach (1685-1750) uppdelat i 6 delboxar:
Vol I: Orchestral works, Chamber Music. 23 CD. Man kan läsa att te x de båda skivorna "Lute works" är inspelade i Djursholms kapell 1992, Jakob Lindberg spelar luta.
Vol II:  Keyboard Works. 23 CD.
Vol III: Cantatas I. 30 CD.
Vol IV:  Cantatas II.  30 CD. Cantaterna är inspelade i Holland med Holland Boys Choir och Netherlands Bach Collegium.
Vol V:  Vocal Works.  37 CD. Här finns t ex Mattheus- Johannes-, Markus- o Lukas Passion.
Vol VI:  Organ Works. 17 CD.
Alla CD-skivorna har omslag från den tiden, fint.

Orgel är tillsammans med steel-guitar de instrument jag nog gillar bäst. Orgel är ju helt enormt bred, är väl lite miljöskadad av en morsa som spelade orgel i kyrkan redan som tonåring och en klasskompis, Mats Ericson var orgelfreak och tog väl sin kantorsexamen vid ca 14 års ålder om jag minns rätt. Vid en gudstjänst var orgelnyckeln borta men Mats fick igång fotpedalerna och klarade dagen genom att bara spela med fötterna. Mats var domkyrkoorganist i Västerås ett antal år och ett år fick han för sig att han skulle ha konserter med alla Bachs verk  Vid avslutningskonserten hade jag & Jenny sällskap av Eva Svensson från Stockholm och vi satte oss till höger långt fram i kyrkan där det inte var fullsatt. Jag märkte under konserten att det satt en för de andra osynlig kille några meter till vänster om oss, viskade till Eva och Jenny som nickade ok, de märkte det också. Jag fick en stark känsla av att det var Bach, men jag frågade Jenny om hon fick kontakt med honom, hur han såg ut, vad han gillade konserten och Mats initiativ. Jenny berättade hur han såg ut, vi hade ju ingen bild så vi kunde varken säga bu eller jovisst, han var stolt över Mats initiativ att spela alla hans verk och gillade framförandet, annars sa han inte så mycket, inte pratsjuk precis utan bara artiga svar på våra undringar. När vi gick ut låg en broschyr med en målning av Bach framme, jag visade den för Jenny, som nickade och medgav att Bach-porträttet var mycket snarlikt herrn bredvid oss. Jag tordes inte säga något till Mats, men han borde ha blivit stolt. Jag hade redan tidigare Helmut Walchas box med Bach-orgel.
I denna box 17 orgel-skivor spelar Norrköpingsfödde Hans Fagius orgel. De som gillar orgel tycker att det är kul att veta vilken orgel det är, eftersom alla låter lite annorlunda. Här har hans spelat på orglar i: Kristine kyrka, Falun. Löfsta bruks gamla rekonstruerade orgel från 1724. Mariefred. Missionskyrkan i Uppsala. Fredrikskyrkan i Karlskrona.
Dessa 17 orgelskivor har funnits utgivna tidigare i en separat box med dokumentation som saknas här. Kolla annars vad den delen innehåller på:  www.privag.se/bachfagius.htm
Boxens verks alla texter finns på en PC-skiva som följer med. Denna box köpte jag på NK skivrea i november för 999:-.
Om denna box, nästan samma på min står 160 CD här är det 155:   www.brilliantclassics.com
Mycket svensk info om Bach:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Johann_Sebastian_Bach

MÅNADENS FAVORIT  2006-11

LITTLE RICHARD
The Greatest Hits  Disc one

955 kom Tutti Frutti som även dagens musikfans kan. Här är en av rockabillyns originalgubbar och han och hans musik håller än idag. Denna CD heter  TTCD025A. Men vill du ha hans låtar kolla gärna efter större samlings-skivor med 2CD, sådana finns med många gamla favoriter idag.

www.littlerichard.com
Den som inte var med från början kan läsa lite på svenska: http://sv.wikipedia.org/wiki/Little_Richard
Rockfans, kolla här och sajten i övrigt:  www.history-of-rock.com/richard.htm
Rockabilly: kolla mer på http://country.vingar.se

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-10

CREAM 
DISRAELI GEARS

En gammal klassiker som jag inte hade, men köpt CD-version av.  [Polydor 531 811-2].
Här finns gamla klassiker som Strange brew, Sunshine of Your Love, Swlabr osv...
Västeråsgitaristen Björn Werngren gillade att spela bl a Cream-låtar på den tiden i Västerås och han var duktig redan som ung grabb. 
Kort svensk info:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Cream
Jack Bruce:  www.jackbruce.com/cream/

MÅNADENS DVD-FAVORIT  2006-10

BOBBY FLORES
COUNTRY MINSTRELS

Gamla sköna countryklassiker med fiddle och steel och sång så man smäller av. Har aldrig hört Bobby Flores tidigare så det var en positiv överraskning att få höra och se denna inspelning i Hägerstens Medborgarhus från den 15 januari 2005. Det börjar med bra nummer med steel av Janne Lindgren och härligt fiol-spel av Bobby, som även var mycket bra sångare med feeling och timing. Man blir knappast som Bobby vald till "Western Swing Instrumentalist of The Year" annars. Bra kompjobb av Janne & hans Country Minstrels med Carolina Åkerlind, härligt att hon fick sjunga en låt och det var en fröjd att bara se henne gunga itakt med Bobbys fiddle-toner, så man kunde sitta kvar och digga och låta henne stå för rörelserna. Men det var dansrörelse på golvet ibland framför kameran. Western Swing Yeah! Videofilmningen var ett väl hastjobb i en lokal där det befintliga ljuset ibland kom som motljus i kameran. Bobby såg ofta gråsvart ut ansiktet, men han spelade som en Gud, så det var bara ljuset som var fel. Det finns även en CD i fodralet. Fast för mig som är oteknisk med halvtaskig syn såg båda skivorna lika ut. Men här är öronen viktigast!
www.bobbyflores.com  www.bobbyfloresband.com
Mer om Western Swing hos Sveriges största expert http://lillies.vingar.se 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-09

WOLFGANG AMADEUS
MOZART
COMPLETE WORKS  170 CB-BOX
Kommentarer är väl onödiga, i år när det är 250-års-jubileum (av hans födelse 19 januari 1756 i Salzburg) hörs hans musik extra mycket. En av hårdrockarna i Camelot (vi kollade deras 2DVD med bl a intervjuer) berättade att han och de bl a var inspirerade av Mozart m fl. Det första man kollar på större samlingsalbum är orkestrar och artister, det finns ju en del skit, speciellt inom popvärlden. Här är det många kända namn hos orkestrar, ensembler, instrumental och sång-solister. Inkl värdsstjärnor som Barbara Hendricks, Ann Murray, Terese Berganza, Nikolai Gedda osv. Du som är intresserad spring upp på NK och kolla, de reade ut denna för 999:- fanns i alla fall före jul. till vänster, längst ned på en hylla mitt emot klassiska infodisken. 6:-/CD med bästa musik är godkänd prisnivå va?
Allt om denna samlingsbox, alla artister, skivor och spår:  www.brilliantclassics.com
Riklig svensk info:  http://sv.wikipedia.org/wiki/Mozart

MÅNADENS DVD-FAVORIT  2006-09


Robert Gustafsson 1987 - 2000
UR LÖJLIG SYNVINKEL 2.0

Jag är ju stort Robert Gustafsson-fan och en DVD med 26 "gubbar" och 45 min extra från Allsång på Skansen mm passar ju som handsken. Över 2 timmars smilgropsmotion.
 www.robertgustafsson.se
Mer humor för den som har någon vecka eller tre över:  http://humor.vingar.se
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-08

MALVINA REYNOLDS
EAR TO THE GROUND
Topical Songs 1960-1978
Smithsonial Folkways Recordings [SFW CD 40124]  Vår hovskivleverantör Skivbörsen i Västerås hade rea före sin flytt i somras och vi var där först efter några dagar och i 20-kronorslådan drar jag plötsligt upp denna CD med Malvina Reynolds (1900-1978) innehållande en timme med 23 av hennes låtar. Hur kunde den få ligga kvar tänkte jag och visade den för min mycket musikintresserade dotter Jenny. Vem är det? undrade hon. Fel generation, som tur var. En annan var ju med under 60-talet och hörde Pete Seeger, Joan Baez, Dylan och andra protestsångare. Malvina blev känd som protestsångs-skrivare och sångare under 60-talet, vem som var med då känner inte igen "What have they done to the rain" eller "Little boxes"? Hon var stor, kolla bara Google, 134.000 länkar.
Texter mm:  www.sisterschoice.com/malvinamain.html
www.folkways.si.edu/search/AlbumDetails.aspx?ID=2675 
http://en.wikipedia.org/wiki/Malvina_Reynolds

MÅNADENS DVD-FAVORIT  2006-08

e.s.t.
live in stockholm
esbjörn svensson trio

Som vanligt mest eget material, underbara musiker som framför det på bästa sätt,
oerhört fokuserade, innovativa, musikaliska och samspelade. De är ganska "egna", personliga och otroligt duktiga och ändå (hihi) så enormt populära i hela världen, även inom popvärlden, de har synts på MTV.
 Denna konsert spelades in på Nalen i Stockholm den 10 december 2000.
Är man van vid deras skivor är det kul att uppleva dem live och
se hur de trollbinder inte bara mig utan hela publiken.
Deras CD viaticum har jag tidigare valt till Månadens CD:  http://musik.vingar.se/skivfavorit-2005.htm
De var med och gjorde Tomas Ledins CD "Med vidöppna fönster" till en härlig musikupplevelse. Jag valde den till Månadens CD
2004-03.
e.s.t. hemsidan är också personlig, låt muspekaren röra sig över bilderna:  www.est-music.com
MÅNADENS FAVORIT  2006-07

LEDIN
PLEKTRUM

Universal 985 784-4. 10 lååånga, sköööna låtar, från fina ballader till rockigt material.
Det är ju Ledin så som vanligt ruskigt vackert välgjort med egna bästa texter, musik, framförande och arrangemang. På tre av spåren har Tomas haft hjälp med text o musik. De flesta låtarna ger oss något att tänka på om man lyssnar på texterna och inte bara låter sig drunkna i eller ryckas med av den sköna musiken..
Första låten "Inte en chans" ´... hur skulle jag kunna glömma dig...´ öser rockigt igång och Tomas fina handlag med känslosamma låtar sitter direkt. "Ja´ ville va´" är en härlig nostalgisk tillbakablick till 60-talet. Vi som var unga då känner igen oss. "Gilla läget" typiskt Ledin-tänkvärt rakt och enkelt om vårt stressande. "Jag kanske inte säger det så ofta" en naket, nära, romantisk Ledin-ballad av bästa sort. "Om så bara för en kväll" tungt röj så det ryker, känns nästan som träningspass bara att sitta och digga. "Sången om en kvinna och en man" .... ´sången om en kärlek som försvann´ naket nära iakttagande, lååång skön låt. "Hela huset sov" men Tomas beskriver hur det ser ut i det lugna huset, omgivningen och i ute i vår vackra värld som brinner. "Ruskigt" tänkvärt vackert. "Änglar i snön" Tomas har gjort många fina sommarballader, här en en vinterlåt av samma klass. "Vi är på gång - VM 2006" Vilken härlig idé att ta en gammal god Ledin-refräng och sätta ny vers till ´Ingenting kan stoppa oss´ och öka tempot några gånger. "Snart" En lugn, fin avslutningslåt, så att vi kommer tillbaks hit och nu.
www.tomasledin.com
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2006-07

CARTER Family
1927 - 1934 Remastered from carefully selected originals

ON 5 CDs JSPCD7701
 De spelade in ca 300 låtar under 17 år. På dessa CD finns 5 * 25 = 125 av deras inspelningar. Gruppen bestod av Mother Maybelle Addington Carter (1909-1979), som spelade gitarr and sjöng andrastämman; Sara Dougherty (1898-1979), som spelade autoharp och sjöng huvudstämman; och Sara’s make, Alvin Pleasant (A.P.) Carter (d.1960), som spelade fiol och körade basstämman. A.P. står som författare till nästan alla låtar. Maybelle kallas för "Mother of Country Music". "Father of Country Music" är Jimmie Rodgers. På 4 låtar framträder han med Carter Family.
www.carterfamilyfold.org  www.southernmusic.net/carterfamily.htm
Släktträd och fakta:  http://en.wikipedia.org/wiki/Carter_Family
Texter: www.silcom.com/~peterf/ideas/carter.htm
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2006-06

COYOTE SMILE
STEELTOWN

CD COSM001. Skivdebut för countryrockgruppen Coyote Smile från från landets väl största countrylandskap Dalarna. Att de kommer från stålstaden Borlänge har inspirerat till skivans namn Steeltown. Enligt countrydiggare från Dalarna ett härligt leende glädjefyllt liveband med lapsteel och riktig ståfela. Och jag blir glad av att höra den och det rycker i benen. Jättekul att ungefär hälften av låtarna är eget bra material. De fyra grabbarna i bandet är Petri Mäkiaho (Sång, Gitarr och Låtskrivare), Johan Grandin (Trummor), Håkan Elfving (Lap Steel och Gitarr) och Christer Jonsson (Bas och Stämsång). CDn har ett dussin låtar.
www.coyotesmile.se
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2006-06
x
U2
The BEST OF 1990 - 2000

DVD 986992-2. 16 av deras 90-talslåtar. Härligt gammalt klassiskt rockband, nu är det kul att se dem också.  Inkl extramaterial blir det 2 tim 56 min U2. 
www.u2.com  www.u2.se  www.atu2.com
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2006-05

Gaylynn Robinson
ANTHOLOGY: Songs By A West Texas Songstress

Rufus Records 6 14346 00306 1. Kompisen Lillies ( Western Swingfylld hemsida http://lilllies.vingar.se ) hade råkat få dubbla recensionsexemplar av denna platta så han räckte leende över denna till mig. När Lillies tycker att något är ok och ler på det där sättet så har det de senaste 30 (?) åren varit kanon, så skivan har gått varm här. Denna för mig okända countrytjej har gjort alla låtar själva och det är bara bästa country med fina arrangemang. Hon är uppvuxen och känd i Texas, men det når liksom inte alltid fram till vårt avlånga land. Från riktigt nära, lugna, fina känslofyllda countrylåtar till swing-feeling. Samma nakna närhet och känsla att framföra kanonfina egna låtar med bästa arrangemang, som Cash, Tomas Ledin och Angela Lidin för att nämna några av mina favoriter. Tack Lillies!
www.gaylynnrobinson.com   texassongstress.com  
MÅNADENS FAVORIT  2006-05

QUEEN
A Night At The Opera

CD EMI 00946 3 38478 2 8. En 30 år gammal platta, även om detta är nyfixad CD. Originalet kom 1975 och var då den dittills dyraste produktionen, med bl a låten Bohemian Rhapsody som var dubbelt så lång som en poplåt då "fick vara", dvs nästan 6 istället för strax under 3 minuter. Låten liksom albumet räknas som en av de bästa av alla grupper alla tider. Häftigt kul oväntat, för skivan är inte någon enkel pop-rock-platta utan ganska ovanlig avancerad nyskapande musik av bästa klass. Duktiga musiker som jobbar hårt med att göra maximalt bra av sina egna låtar med för sin tid ganska vågade popidéer.
www.queenonline.com  www.queenworld.com 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2006-04

JOHNNY CASH
AT FOLSOM PRISON / AT SAN QUENTIN

THE 2 CLASSIC PRISON CONSERTS
Nu finns de utgivna i ett dubbel-CD-album, Columbia/Legacy 8 2876-76658-2.
Cash gamla album från 68, 69 håller än. Kul att man fick se honom i verkligheten en gång,
tillsammans med Carl Perkins och Carter Family i Kungl Tennishallen.
www.johnnycashonline.com   www.legacyrecordings.com
MÅNADENS FAVORIT  2006-04


SAUNET  faith

EMI 7243 52587 12 4. Min dotter Jennys skiva, som jag stoppade in i CD´n eftersom jag träffat Saunet några gånger och tänkte att jag kan ju alltid pina mig igenom skivan för att höra hur hon låter. Saunet och Jenny är båda "energikänsliga" tjejer, som träffats några gånger. Saunet har dedikerat denna CD till sin mamma, som vi känner sedan ca 15 år. Saunet Sparell har ju varit programledare i TV för ungdoms-musik-program och har själv sjungit runt om i världen med ett populärt band, så jag anade inte att jag skulle gilla hennes musik, som jag haft nollkoll på. När jag skriver detta så är hon handplockad skådis i en norsk TV-såpa. Så hör jag att det är jättebra musik, fina låtar, bra arrangemang och hon sjunger ju jättebra och klockrent. Dessutom har denna jättetrevliga, duktiga tjej varit med och skrivit alla 12 låtarna.
 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2006-03


John Hickman  DON´T MEAN MAYBE
ROUNDER  CD 0101. Sprang på den i mataffärens 10-kronorslåda med gamla svårsålda skivor! John Hickman är en av de bästa banjo-pickers som finns. Byron Berline är en av de bästa bluegrass-oldtimey-fiddlarna som finns. Detta är en av flera skivor där de spelar tillsammans.  Deras gamla vän, den skickliga gitaristen Dan Crary är också med. Bas spelar George Hickman. Skickliga musiker med fingerfärdighet och musikkänsla så det glöder, en fröjd för örat!  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-03


BRUCE SPRINGSTEEN  
the collection  3 CDs
NEBRASKA  +  TUNNEL OF LOVE  +  the ghost of tom joad
På rea sprang jag på denna box med 3 gamla Bruce  Springsteen-skivor som jag saknade.
De blev väl aldrig de mest sålda och populäraste skivorna eftersom det är slöare låtar,
men oj vad hans lugna ballader sitter fint.
  www.brucespringsteen.net  http://home.theboots.net/theboots/ 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2006-02


Bluegrass Originals
3 CD-skivor i en box. GSS 5357. 3 * 14 = 42 låtar med Bill Monroe, Flatt & Scruggs, The Bailey Brothers, Reno & Smiley, The Stanley Brothers, Jim & Jessie and many others.... Härlig box!
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-02

Z
DET BÄSTA MED
MONICA ZETTERLUND

Monica har ju en enorm jazzfeeling och detta är en ganska färsk dubbel-CD utgiven efter hennes tragiska död med 40 av hennes bästa inspelningar. Här finns både gamla jazzklassiker och låtar från Hasse & Tage-revyer och för en Västeråsare är det ju inte helt fel att hon börjar med en låt gjord av en Västeråsare, Lars Färnlöf: Att angöra en brygga. Det är bara att sitta och njuta!
http://monicaz.info.se/  www.carlmagnuspalm.com/monica_z/mz_discography.html

MÅNADENS DVD-FAVORIT  2006-01

FLYTTFÅGLAR
Nu har jag köpt DVDn med filmen, när jag såg den på biografen var jag och många med mig nästan övertygade att vi kunde flyga när vi reste oss ur biofåtöljerna och stapplade ut i höstkylan. Är man det minsta intresserad av natur och fåglar är det en sanslöst härligt bra film. Otroligt filmade flyttfåglar i 40 länder i alla våra sju kontinenter av 450 personer, 17 piloter och 14 fotografer. I filmen får vi se hur det ser ut om man flyger några meter bredvid fåglarna i lätta små flygplan mm? På DVD´n finns snack med regissör och filmskaparna och man ser det enorma jobbet som gjorts år i förväg för att "bekanta" sig med fåglarna för att göra filmningen möjlig. På årets rea köpte jag även boken. 
www.sonyclassics.com/wingedmigration/index_flash.html
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2006-01

Maiken Ahnger

Reke rundt på loffen

14 låtar, alla utom en har Maiken varit med och skrivit text och musik till. En härlig omväxlande pop-country-vise-latin-rock. Bra framförande och texter, ofta med glimt i ögat på en härlig norsk Sogn-dialekt.
Skön skiva med omväxlande härlig musik, fina melodier med härliga texter med både humor och djup och sensuell värme... Och så har Maiken gjort nästan allt själv... Provlyssna på hennes hemsida.
www.maikenahnger.com

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006
2007  2008
TOTAL
till musiksidan
till country-sidan
till hårdrock-metal-sidan

till vingar.se