DE SENASTE 
 SKIVFAVORITERNA 2008
Musik som ger dig vingar.se
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009
2010 TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Månadens CD, DVD eller COUNTRY-favorit, ofta 2 val.
Valt av Per-Uno. Senast uppdaterat 2010-04-03
COUNTRY har jag på egen sida!
Av någon anledning är hälften av favoriterna jag haft COUNTRY!

 

2008
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-12
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-11

REM
ACCELERATE

Den bästa REM-plattan på länge. Öppningslåten "Living Well is the Best Revenge" är tung som sjutton och det finns flera höjdare på skivan, inte minst "Living Well is the Best Revenge". Flera senare skivor har haft lite mycket av deras tunga malande, som kan bli monotont om man inte har melodier som pallar trycket. Michael Stipes är ju härlig när han har bra material som här.  
http://remhq.com  http://sv.wikipedia.org/wiki/R.E.M.
 www.myspace.com/rem  http://www.remaccelerate.com/
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-10

RIGMOR GUSTAFSSON
I WILL WAIT FOR YOU
WITH NILS LANDGREN AND THE FLESHQUARTET

ACT 9418-2. En härlig musikalisk höjdar-jazz-CD med några av våra bästa musiker.
När jag lyssnade igenom plattan första gången kom jag inte efteråt ihåg en enda låt, bara att jag njöt hela tiden åt Rigmors underbara jazz-feeling. Hon är ganska stor och populär i Sverige, men ännu större utomlands. Nils Landgren och Fläskkvartetten borgar ju också för högsta kvalitet i det musikaliska och det bara lyser sånt av plattan. 
www.rigmorgustafsson.com   http://sv.wikipedia.org/wiki/Rigmor_Gustafsson  
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewProfile&friendID=233403505 
www.nilslandgren.com   http://sv.wikipedia.org/wiki/Nils_Landgren
http://rofile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendid=191097245
www.fleshquartet.com   http://sv.wikipedia.org/wiki/Fläskkvartetten 
http://profile.myspace.com/index.cfm?fuseaction=user.viewprofile&friendID=145102050
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-09

UMBRA TRIO
SPEGLINGAR

Heléne, Gina och Inger har valt ut ett dussin fina visor från djupet av sina varma hjärtan och med massor av kärlek bifogat av kärleksfulla kramar. Extra spännande att få äran att ha hört Gina van Dam berätta om bakgrunden till en del av visorna. För mig som gillar indianer och natur och miljö är indianvisorna 3 av skivans 12 höjdare. Allt så vackert att det går rakt in i hjärtat! En vis-skiva som har det alltför många vissångare saknar: själ och intensitet utöver texterna och melodierna.
www.umbra-trio.com
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2008-08

TRAILERPARK IDLERS
UNHAPPY HOUR at Joey´s BAR


Östgötabandet Trailerpark Idlers femte skiva har snurrat in sig till Månadens skiva. Härligt svenskt gäng som låter jättebra, bra arrangemang, man hör alla instrument, det är feeling i låtarna som man mestadels gjort själva. Av plattans 15 låtar har Loretta Lynn gjort en, men alla låter som gamla tradlåtar. Låtarna är inte heller de alltför vanliga utländska countrybandens varianter så att allt låter lika, här är det olika bra stilar och framföranden av fina låtar med vad man kan kalla countryinfluens som gemensam faktor om allt nu ska fackplaceras. Bra musik, bra framfört!
www.trailerparkidlers.se   www.myspace.com/trailerparkidlers 
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2008-07


HIGHWAY 40
songs from the heart

(Captive 070915)  Detta är Helsingborgsgängets 3:e CD-skiva. 
Hälften av de 14 låtarna är fint eget material.
Denna väljer jag en av julis sista veckas svetthetta då denna CD från förra året fått snurra i spelaren.  Många fina kramdansvänliga låtar, sakta, mjuka, sköna att kramas till i värmen.
Som någon klok person sa i hettan: Det är skönt med mänsklig värme även i hettan.
Undrar om inte min höjdarlåt är sångaren André Nybergs egen "Song of broken hearts", nästan 5 minuters tight kramig countrylåt. Undrar om det är något av våra ofta duktiga svenska dansband som Highway 40 inte med framgång borde kunna ersätta på dansbanorna för att folk ska få njuta till country. På Vikingarnas skivor skapade Janne Lindgrens steel det där extra lilla härliga soundet. Här finns alltid med steel, med Olle Westerlund, som det ska vara i ett countryband. Camilla hjälper André med sånginsatserna i detta samspelta sexmannaband. Undrar om detta inte är ett av våra aktivaste countryband med mest spelningar i och utanför Sverige. Idag har Steel-Olle ersatts av Bert Göransson och sångaren André av sångaren och kompgitarristen Tommy Falk.
  http://highway40.just.nu
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2008-06

25 MORE COUNTRY NUMBER 1s
 PLATDVD2723
Kul att som countryfan på fel sida av Atlanten få se gamla favoriter framföra sina hits "live".
Här syns Tanya Tucker, Bellamy Brothers, Freddy Fender, Randy Travis, Jimmy Dean, George Jones, Jerry Lee Lewis, Dottie West, Nitty Gritty Dirt Band, Merle Haggard, Barbara Fairchild, Faron Young, Mel Tillis, Dave & Sugar, T.G.Sheppard, Tom T Hall, Jeannie C Riley, Mickey Gilley, The Judds och Waylon Jennings, han framför Good Hearted Woman. 
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-05


PAVAROTTI
& FRIENDS

For Cambodia and Tibet 
DECCA 467 200-2
Ett stort operafenomen och en av de de 3 populära tenorerna.
Dewtta är en live-skiva inspelad i Modena (Italien) med bl a Dalai Lama i publiken och många kända "friends" på scenen. 20 låtar.
www.lucianopavarotti.com  http://sv.wikipedia.org/wiki/Luciano_Pavarotti
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2008-05

Jacques Tati
är en av mina största film/komiker-favoriter.
Därför blev ju denna box ett "måste"  med ovanstående 5 klassiker
plus 3 tidigare ej släppta kortfilmer av mästaren Tati:
Träna upp din vänsterkrok (1936)
Skolan för brevbärare (1947)
Kvällskursen (1967)
Vet inte om man kan säga att Tati´s filmer är motsatsen till dagens USA-action där det i varje scen måsta vara pang på rödbetan med explosioner och häftiga scener. Tatis filmer är istället ofta otroligt lugna parodier där man får se massor av detaljer om man har ögonen med sig. Hans härliga figur Mr Hulot hänger ej med i det högteknologiska stress-samhället utan det blir kaos och komedi när han dyker upp. Varje gång man ser en av hans filmer upptäcker man detaljer man missat. "Semestersabotören" är den film som reprisvisats mest på svensk bio.
www.jacquestati.com 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jacques_Tati 
 
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2008-04


JOHNNY CASH
AMERICAN RECORDINGS

american 0731458679028 
13 härliga låtar med sparsamt arrangemang, men med en gammal genommusikalisk erfaren kille som verkligen kan framföra visor och låtar. Inte undra på att även många hårdrockare gärna lyssnar på hans skivor för att höra hur enormt bra man kan föra fram en låt med text. Kul att man fick uppleva Cash live i Stockholm en gång. Tillsammans med Carl Perkins och Carter Family i Kungliga Tennishallen någon gång i mitten på 70-talet. Mitt ex har alltid varit stort Cash & Waylon-fan så vi åkte dit tillsammans och njöt och lånar fortfarande skivor av varandra.
www.johnnycash.com
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Johnny_Cash
http://maninblack.net/  www.elyrics.net/song/j/johnny-cash-lyrics.html
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-04


IRON MAIDEN
THE NUMBER OF THE BEAST

EMI 7243 4 96918 0 3 
Iron Maiden, den kanske mest populära "metal"-gruppen som sålt ca 100 milj skivor och gett ut 14 studio-album, 7 live-skivor plus samlingsskivor och boxar och live-skivor på CD eller DVD.
Vet inte om detta är deras bästa platta men det är drag i hela skivan. Inte för att vara elak, men alltför många metal/hårdrocksband låter för j-ligt med grötig ljudbild. Iron Maiden hör till dem som kan kan spela, arrangera och göra bra egna låtar. Dessutom är de sevärda.
www.ironmaiden.com
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Iron_Maiden  www.maidenscandinavia.com
Vingars metal-sida:  http://metal.vingar.se
Jenny som gör metal-sajten är här på bild med Iron Maidens sångare Bruce D,
som är flygkaptensutbildad och flyger fans till och från konserter ibland.

MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2008-03

WESTERN SWING
40 BOOTSTOMPERS FROM THE GOLDEN AGE
 PR1MO PRMCD6008 Glad svängig musikform som väl var som växte sig stor under 30-40-talet. Denna dubbel-CDs flesta låtar är från denna tid och av de största namnen är bl a dessa representerade: Bob Wills, Milton Brown, Bill Boyd, Light Crust Doughboys. Har en gammal kompis Lillies Ohlson (som ju startade Kountry Korrall här i Sverige och han lärde mig tidigt att uppskatta western swing. Det var ju inget som man hörde så ofta i radio så det behövdes skivor och han hade de bästa.
Läs mer om denna underbara musikform:
http://lillies.vingar.se/  http://en.wikipedia.org/wiki/Western_Swing 
www.westernswing.com  www.nfo.net/usa/weswing.html
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-03

DIXIE
LAND
JAZZ

THIS WAS THE JAZZ AGE
10 CDset Membran 222689
10 timslånga CD med vardera 20 låtar av de bästa. Louis Armstrong, Johnny Dodds, Kid Ory, Eddie Condon, Sidney Bechet, Jimmie Noone, Jack Teagarden m fl. Bara härligt fartig musik. 
www.membran.net  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dixieland
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2008-02

Roxette
BALLAD & Pop Hits
The Complete Video Collection
EMI 7243 4 90946 9 7  Per Gessle och Marie Fredriksson är bra ensamma och lika eller bättre tillsammans. På denna DVD finns 28 av deras gamla härliga jättehits. Sedan ytterligare 9 extranummer.
www.roxette.se
 http://sv.wikipedia.org/wiki/Roxette
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-02


THE SLIDE GUITAR
BOTTLES, KNIVES & STEEL

CBS 467251-2  En samling med 19 gamla blues-nummer med artister som Blind Willie Johnson, Weaver O Beasley, Leadbelly, Robert Johnson och Bukka White. Låtar från 1927 och framåt.
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2008-01

DIXIE CHICKS
TAKING THE LONG WAY

 
Jättebra countrygrupp från Texas, som blev kända även för andra icke-countryfans när de under en konsert sa att de skämdes över att USA-presidenten Bush också kom från Texas.  Stora delar av USA är ju ganska insnöat indoktrinerat av religiösa och andra maktskäl och knappast det fria samhälle de utger sig för att vara. Så yttrandet ledde till att många radiostationer slutade spela deras skivor och de fick t.o.m. dödshot. Ett svar: Ärlighet är viktigare än skivförsäljning. En del av kritiken bemöter de på denna skiva, bl a så här: 
"It’s a sad sad story when a mother will teach her daughter
that she ought to hate a perfect stranger
And how in the world can the words that I said
Send somebody so over the edge
That they’d write me a letter sayin’ that I better shut up and sing or my life will be over"


www.dixiechicks.com  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dixie_Chicks 
Läs på svenska om dödshoten mm:
 www.cafe.se/?id=3922  www.lira.se/article.asp?articleId=276
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2008-01

ESBJÖRN SVENSSONS TRIO
FROM GAGARIN´S POINT OF VIEW

Esbjörn Svensson (piano), Dan Berglund (bas) och Magnus Öström (trummor)
Jag har ytterligare 4 CD och en DVD med est, tror det finns minst 13 skivor.
EST har en egen unik härlig musikstil med hög klass. Vet inte om det är jazz men ganska nära och i alla fall så enormt bra att de gör succé över hela världen.
www.est-music.com
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Esbjörn_Svensson 
 www.myspace.com/esbjornsvenssontrio

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006
2007  2008  2009  2010
TOTAL
till musiksidan
till country-sidan
till hårdrock-metal-sidan

till vingar.se