DE SENASTE 
 SKIVFAVORITERNA 2007
Musik som ger dig vingar.se
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 
2010  TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Månadens CD, DVD eller COUNTRY-favorit, ofta 2 val.
Valt av Per-Uno. Senast uppdaterat 2010-04-06
COUNTRY har jag på egen sida!
Av någon anledning är hälften av favoriterna jag haft COUNTRY!

 

2007
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-12


MONACO BLUESBAND
sneakin out the backdoor...
Eftersom man startade 1982 har man nu passerat 25-årsstrecket som varit fyllt av många turnéer ute i Europa. Enormt bra svängig blues. ZZ Top är nog bra, men detta är bredare, svängigare, bättre och mer musikaliskt. Det är jäkligt svårt att inte digga häcken av sig för Monaco Bluesband. Du har missat något polaren!
Deras skiva "Press repeat" var vald till Månadens skiva 2001-10.
www.geocities.com/monacobluesband/mbb.html
Björn Werngren:  www.geocities.com/monacobluesband/belga.html
Se & lyssna:  www.myspace.com/monacobluesband
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2007-12

SKEETER DAVIS
En google-sökning gav 263000 svar, så tjejen har varit ganska populär.
På denna samlingsskiva WANT014 finns 14 av Skeeter Davis låtar.
Kommer ihåg att vännen Lillies mycket tidigt talade varmt om Skeeter Davis och jag hajade väl inte hennes storhet i början, sedan märke man storheten i att hennes inspelningar inte hade samma ös och markerade komp som annan lättsmält musik. Nu njuuuter jag i fulla drag av hennes och musikernas avspända mjuka fina musikaliska stil med nyanser i den musikaliska tillvaron, sådant som minsann lyste med sin frånvaro i senaste CMA-Awards från Nashville. Och alla kända låtar låter annorlunda originalen, kan tänka mig att den som inte lyssnar på mitt sätt kan tycka att det alltså är dåligt, men lyssna en gång till. Det är tyvärr massor av duktiga musiker idag som inte kommer fram som de borde för att de inte omger sig av övermarkerade trummor och basar. 
www.ronstadt-linda.com/skeeterdavis/ 
http://en.wikipedia.org/wiki/Skeeter_Davis
www.cowboylyrics.com/lyrics/davis-skeeter.html

MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2007-11


Hank Locklin
 PLEASE HELP ME I´M FALLING
CDCD1062.
17 gamla godingar av Hank Locklin.
För dig som vill sjunga & kompa på gitarr kolla text o ackord på:
www.chordie.com/song.php/songartist/Hank+Locklin/
På den sajten finns mängder med annan musik också.
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-11

OWE THÖRNQVIST
GULDKORN

Metronome 8573 89861-2. 21 av Owes sanslöst ordekvilibrista fartiga humorlåtar från det gamla glada 50-talet, tja "Loppan" och "Hjalmar Bergström" spelades in 1960. Sådana här gamla samlingsplattor kan man köpa för väldigt överkomliga summor numera.
http://welcome.to/Owe
Läs gärna en recension om hur 78-år unge Owe håller igång: http://www.rootsy.nu/artikel.php?id=136
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2007-10


JIM REEVES
COUNTRY CLASSICS (3CD)

Ett album från Det Bästa (Reader´s Digest) med 3 CD. LREEV-A-501, RDCD 421-423.
Många härliga klassiker: 22 (JR sings Romantic Favourites) + 21 (Golden Memories of JR) + 22 (The Magic of JR)= 65 låter med denna fantastiska sångare. Jag har väl allt detta på gamla LP men köpte denna CD-samling på Tradera och det är ju lite lättare att spela. Min gamla vän Lillies (KK´s grundare) har både sett och träffat Jim Reeves i Stockhom. kanske 1964, då han var med på en turné med några andra Nashville-artister. I samband med konserten satt Lillies och snackade och hade kul med sin vän George Hamilton IV i dennes omklädningsrum, då det knackade på dörren och en stor man stack försiktigt in huvudet och frågade om han fick vara med. OK sa Lillies, den stora killen var Jim Reeves, gammal vän till George. Mycket trevlig kille med stark positiv utstrålning sa Lillies.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jim_Reeves    Museet i Voxna:  http://jimreeves.se
www.jim-reeves.com   www.jimreevesfanclub.com
Se och lyssna från konserten i Oslo 1964: www.youtube.com/watch?v=nECoA-uVGfw 
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2007-10

The Beatles
 ANTHOLOGY (5 Disc Box)

The Beatles by The Beatles - their words. their music. Over 11 hours.
För en gammal Beatles-fan är kommentarer väl överflödiga?
beatles.com
 www.johnlennon.com  www.paulmccartney.com
www.georgeharrison.com  www.ringostarr.com  
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2007-09


Cina Samuelson
LAUGH, LOVE & LIVE

Jag har gillat Cina väldigt mycket tidigare, men fast hon redan stod på översta topptrappsteget för mig har hon lyckats kliva ännu mer uppåt med detta enormt sköna album. Med god hjälp av sin trevliga man Johnny Samuelsson och sina goa musikergrabbar i Springhill Studios i Borås. Hennes kompband Springhill Boys är ju en förträfflig samling härliga lugna fina grabbar att omge sig med och på skivan hörs några fler "boys". Fantastiskt att hon kan snickra till så många underbara låtar. Allt är väldigt proffsigt arrangerat, spelat, inspelat och mixat, långt mer country än det mesta från Nashville. Toppenljud alltså! Något för bl a countryfestivalernas ljudnissar att lyssna in kanske? Inte oväntat föll även vännen Janne Lindgren beundrande för Cinas fötter. Cina är ju bred i sin musik, men en western-swing-låt hade jag knappt väntat mig och den hör verkligen till CDs alla toppar. Hur det nu gick ihop sig. Men Cina går heller inte ihop sig för en liten glad västgötska ska ju bara inte kunna åstadkomma sånt här, eller? Fast Cina, du har gjort det, så det är bara att buga och önska dig massor av "Laugh, Love & Live"!  CCM071
Hennes förra CD "From Country to Country" blev också Månadens favorit: http://musik.vingar.se/skivfavorit-2004.htm
www.cinasamuelson.com
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-09


Kjell Höglund
Lokomotiv  1971-1994

Atlantis ACD-23. Kjells gamla klassiker är alltid aktuella. Snacka om texter som är tänkvärt djupa och alltid aktuella, önskar att många fler lyssnade, njöt och tänkte efter. Här finns sanslöst sanna reflektioner och genomskådanden som i "Tekniska röntgencentralen", här finns det moderna samhället "Häxprocess", "Slutstrid", klassikern "En stor stark" osv osv.
www.kjellhoglund.com (med många texter och ackord) http://sv.wikipedia.org/wiki/Kjell_Höglund
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-08
 

Anna Fäldt
Didgeridoo
Den som tror att digreridoo bara låter som en ton har definitivt inte hört vårt svenska digeridoo-fenomen Anna Fäldt spela. Denna CD består "bara" av 3 spår, dock mellan 11 och 25 minuter långa. Instrumentet har sedan urminnes tider använts av Australiens urinvånare aboriginerna. Material är trä som gjorts ihåligt som ett rör. Anna berättar att man spelat det av olika skäl, för nöjes skull, av rituella skäl och i läkande syfte. Ljudet är ju en djupt vibrerande ton-frekvens som går in och påverkar inte bara aurorna utan det kan även balansera kroppen. Den känsliga kan känna att olika ljud "träffar" eller ger resonanseffekt på olika ställen.  
1. Meditation visar att didgeridoo-soundet mycket väl lämpar sig för avkoppling och meditation. 25 minuter lång låt med ca 5 minuter tystnad efter en kvart så man kan meditera en liten stund innan man väcks av mjuka svaga toner.
2. Drömresa är verkligen en resa i drömmar till mängder av olika "ljud".
3. Strövtåg är också en liknande uppvisning av hur man kan få en didgeridoo att låta.
Tycker man detta är spännande är det ännu större ljudupplevelse om man är t ex förening och bjuder in Anna så hon kan ta med sig bl a sin utdragbara "rese"-digeridoo, som hon alltså kan "stämma" så det passar andra instrument och få ytterligare en dimension ljud från.
AFCD01  www.didgeridoo.se  www.didgeplayer.blogspot.com
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-07


Musik vi minns...

Jokkmokks-Jokke
eller Bengt Simon Johansson som han "egentligen" hette. På denna CD med gamla stenkakespår finns 20 av hans populära låtar, ungefär en tredjedel helt eget material, en tredjedel har han gjort text eller musik till, resten inspelningar av andras visor. En gång på 60-talet när Jokke var i Västerås råkade jag i varuhuset Sigmas rulltrappa komma bakom en enormt lång kille i blå jacka och färggrant bälte, OOOJ vad han var låååång! Det var Jokkmokks-Jokke såg jag när vi hunnit upp. Och han var ofta på turné mycket längre bort än i Västerås. När han var i USA ville Expressen flyga Jokke till Hawaii för att få fina hula-hula-bilder, men plikttrogna Jokke var ju tvungen att tacka nej, han hade lovat sjunga hemma i Konsum.
Läs mer kul texter inuti denna CD. Jokke måste varit en av de snällaste här på jorden, eller?
För att inte tala om när han äntligen i Betlehem lyckades hitta en 62 kg tung kyrkklocka av silver till Porsi. Jokke var lite orolig för han visste inte om och i så fall hur mycket tull det skulle bli.
Men det blidde inget bekymmer för alla tullarna ställde upp med ett samfällt "Tjosan!" när han klivit av planet. Karusell 038537-2.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Jokkmokks-Jokke  http://hem.passagen.se/krowicka/
http://www.acc.umu.se/~petern/jokkekort.html 
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-06


Den ultimate
Evert Taube
Samlingen

8 CD med vardera 9 låtar. Det står vilken orkester som ackompanjerar och när inspelningen gjorts, sånt vi fans tycker är extra kul. Visserligen hade jag en massa gamla LP-skivor och någon enstaka CD, men detta är ju en älskad visskatt som denna box ger mycket av. Denna box köpte jag på Åhléns i Mora, när de hade rea. Men den kan nog finnas kvar på andra ställen.
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-05
 
SISSEL
1986 DE 2006
BESTE

Vilken dubbel-CD att njuuuta av. Inte mindre än 40 av hennes bästa spår. Det finns många bilder av gamla skivomslag och mycket text. Kul att 10 duetter finns med, bl a sjunger hon med Peter Jöback, Bryn Terfel, Brian May och Placido Domingo. Det funkar inte att ens försöka räkna upp favoriter för det är alla låtarna, speciellt första CD som fått namnet "Sissels topp 20".
 www.sissel.net  www.sissel.cc  www.angelfire.com/sk/sissel/  

MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-04


JEJA SUNDSTRÖM
SERVERAR EN RÅGAD TALLRIK VISOR
Sonet SLPCD-2035. När man var aningen yngre var det en höjdare när Jeja kom till stan tillsammans med inte minst Stefan Demert och Sid Jansson & co. Här ar 16 av favoriterna samlade, inspelning/utgivet 1972 tycker jag kunna se Innerfodralets text är så liten att jag inte ens med förstoringsglas klarar av det. Men Jeja klarar jag av, hon är så härligt äkta när hon kör sina favoriter precis som hon var "live".  
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-03
 

Låtar och visor från Västmanland
Denna CD är utgiven av Västmanlands Spelmansförbund 2006, VSF CD01.
CDn innehåller inte mindre än 32 låtar och visor, spelade och sjungna. Bara fina, spännande låtar med stor bredd och bra musikaliskt kunnande. Första spåret är med en av landets få riksspelmän på munspel, John Erik Hammarberg som spelar Mazurka efter Karl Gill, Gisslarbo. Och så fortsätter det med olika spelmän som framför folklig musik från hela Västmanlands låtskatt.
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2007-02


DOLLY PARTON & FRIENDS
ON THE COUNTRY TRAIN

Tyvärr har man inte råd att vara med på hennes konsert i Stockholm i vår, men denna DVD är inte dum med Dolly och vänner som Merle Haggard, Lynn Andersson, Willie Nelson & Leon Russel, Brenda Lee, Charley Pride och Loretta Lynn med gamla favoriter. Det är ju jämrans kul att få se hur de ser ut sjungande, man ser dom ju bara på skivomslag och i KK (Kountry Korrall, Sveriges Country-tidning). 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Dolly_Parton 
Dolly-ordspråk:  www.livet.se/ord/källa/Dolly_Parton
www.dollymania.net  www.sonymusic.com/labels/nashville/DollyParton/
www.dollyon-line.com  www.dollywood.com  
MÅNADENS SKIV-FAVORIT  2007-02
 

GJALLARHORN
RANAROP
[VDMCD902] Vi har tre av denna mycket högklassiga finlands-svenska (Österbotten/Jakobstad) folkmusikgrupps första CD-skivor.  När detta skrivs har ännu en CD släppts, men den har vi inte, ännu. De åker runt och gör succé i hela världen med sitt "sound" som är en underbar blandning av den österbottniska spelmanstraditionen och diverse nytt och gammalt till folklig världsmusik av bästa sort. 
www.gjallarhorn.com 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Gjallarhorn_(musikgrupp)
Provlyssna:  www.myspace.com/gjallarhornmusic
MÅNADENS COUNTRY-FAVORIT  2007-01


Mr Music Country 2006 12
Som alltid riktig bra country i gammal god stil med 14 orginalinspelningar. Även om du kanske inte känner igen alla namn så kan du lita på att Thomas Buskhagen som gör urvalet har god smak. Det är fördel att få höra nya artister om man vet att det är bra. På de 9 plattor jag har finns inget dåligt spår. Denna CD startar med vår egen Red Jenkins som tillsammans med sin vän Ed Bruce framför "The bartender (It´s all on the jukebox)". Sedan finns ytterligare ett svenskt inslag: Inger Nordström ´n´ her Rhinestone Band. Plus George Jones, Travis Titt, Kenny Chesney with Willie Nelson, Narvel Felts osv...
Kolla gamla skivor:  www.moretimer.com/cn/countrynews_swe.htm
Beställ/prenumerera (100:-/CD + porto):  www.mrmusic.se
MÅNADENS DVD-FAVORIT  2007-01


SIMON & GARFUNKEL
OLD FRIENDS
LIVE ON STAGE
 
    
Härlig DVD med ca 25 av deras bästa klassiker live från New York.
Lite efterhandsinfo från julen 2007:
det har kommit ett mycket prisvärt paket med DVD och alla deras CD-skivor.

 
www.simonandgarfunkel.com   www.pulsimon.com   www.artgarfunkel.com 

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006
2007  2008
TOTAL
till musiksidan
till country-sidan
till hårdrock-metal-sidan

till vingar.se