MÅNADENS  SKIVFAVORITER  2000
1992 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999
2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 
2010  TOTAL
http://musik.vingar.se en domän under vingar.se
Ofta är det gamla godingar, som jag råkar fastna för igen.
 Senast uppdaterat 2010-04-06

 

2000
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2000-12
Dolly Parton 
My Tennessee Mountain Home

Denna LP från 1973 har varit min Dollyfavorit sedan dess. Jag har mer än ett dussin gamla LP med Dolly. saknar väl inte alla "pop"-skivor hon gett ut lika mycket som hennes gamla duetter med Porter Wagoner, finns de inte på CD? Dolly gör ju enormt fina låtar och framför dem bra, jag gillar hennes countrysida bäst, så det har väl varit lite svackor fram till de både senaste bluegrass-skivorna. På denna skiva finns låtarna: Old Black Kettle, The Letter, Down on Music Row, Back Home, Dr. Robert F. Thomas (som hjälpte till vid hennes födsel på morgonen 1946-01-19), My Tennessee Mountain Home, The Wrong Direction Home, The Better Part of Life, Daddy´s Working Boots, In the Good Old Days (When Times Were Bad), I Remember. Kända musiker t ex: Bobby Thompson, Pete Drake, Johnny Gimble, Charlie McCoy. Dolly har jag sett live i Göteborg på Scandinavium under en av Country-festivalerna där. Du har väl kollat min COUNTRY-sida med karikatyren på Dolly? När du läser detta finns denna på  CD tillsammans med en annan gammal LP.
www.dolly.net 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-12
En annan platta som snurrat mycket:
THE SPOTNICKS
En ny samlings-CD med 20 gamla favoriter, kanske inte riktigt "best of" men många bra som Telstar, Amapola osv.
Just nu fastnar jag mest för deras härliga variant av "The Great Snowman" som börjar med lugnt Winberg-arr och lugna Spotnickstoner, sedan skräms komptakten upp i värsta bluegrassfart. Därefter ligger Hank Williams-klassikern "Jambalaya".  Lite senare "Hey Good Lookin´"
www.spotnicks.net  Alla plattor & låtar: http://wezett.de/spotnicks/sp_navigation.htm
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2000-11
EMMYLOU HARRIS   WRECKING BALL
Favorit ända sedan tiden med Gram Parsons. Många bra skivor men denna är knapp favorit, med långa, suggestiva låtar, som med hennes känsliga röst bara går rakt in. Daniel Lanois har producerat ypperligt och även skrivit några låtar. Andra låtskrivare t ex Neil Young, Steve Earl, Bob Dylan och Jimi Hendrix. Kommer ihåg när ett gäng Emmylou-fans här från Västerås i då livaktiga föreningen Country 021 fyllde en buss, som det (volymmässigt) största fanset Chicko mycket hyggligt körde upp till hennes konsert i Stockholms Konserthus. En i Country-gänget, Stefan Lanehed, hade lyckats fixa intervju med henne före konserten så han blev "tvungen" att åka upp tidigare, det bara lyste om honom efteråt. Vi andra var mycket avundsjuka, men ändå glada för att en av oss fick träffa henne och berätta och skriva om det.   
www.emmylou.net  
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-11
Denna Gotländska vis-CD kommer fram då och då:
ROSOR PÅ BURGEN 
GUSTAF LARSSON
tolkad och tonsatt av Gotländska artister.
Gustav var en mycket mångsidigt begåvad människa, händig både som snickare och med det verbala ordet.
Bland artisterna känner fastlänningen igen Susanne Alfvengren och Göran Ringbom.
Sandkvie Records SRCD02.  Var man nu kan få tag på en sådan här gammal (1995) skiva.
Gutamål:  www.gutamal.org
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-10
The BEATLES ANTHOLOGY 1 & 2 & 3
Beatles har varit storfavoriter sedan första singeln, bra, egna låtar och allt bra producerat. Enorm bredd i stil. Egentligen gillar jag originalen bättre än alternativtolkningarna, men för fans är alternativen spännande att höra. Dessa CD-skivor får representera allt de gjort genom åren. 

Måste säga att 1994 gavs ut en dubbel-CD med många tidigare outgivna låtar: "Live at the BBC" med Radio Sessions 1962-1965 men nästan 80 spår. Vad tyckte man då runt -62, t ex Peter Pilbeam: (producent av veckopop-show Teenager´s Turn): "An unusual group, not as ´Rocky´ as most, more Country and Western, with a tendency to play music." Ingår: 48-sidigt häfte med många bilder och data om när låtarna spelades in.
thebeatles.com 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-09
Billie Holiday
Jag har en 10 CD-Box, från Tyskland. Grundlig och bra dokumentation: när spelades melodierna in, vilka var med osv. Sådant gillar jag verkligen när det handlar om musik man gillar och har lyssnat till länge och känner till många musiker osv! Jag köpte hela boxen för ett par hundringar. De flesta CD innehåller 19 spår. Kanon för alla jazz-diggare, som gillar hennes sköna stil. Jag vet inte hur jag beskriva hennes känsla, men det går bara direkt in i musikhjärtat. Past Perfect: 20.4220-PP.
www.duke.edu/~jka2/holiday.html   www.geocities.com/BourbonStreet/8534/ 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-08
OLIVER SHANTI & FRIENDS
Medicine Power

71 minuters Indian-inspirerad fantastiskt härlig New Age-musik-resa. Men en del låtar är ganska lugna, med hjärtslagsliknande mjukt komp och mjuk flöjt. Så inget för den, som saknar känsla för musikaliska tempo-nyanser och bara uppskattar fullt ös hela tiden. Tidigare "indian"-favorit var Shantis gamla CD "Well Balanced". 40 sidors häfte med vackert, läckra bilder på indianer och indianska landskap ingår. 
www.sattva.com   Sattva Music SKV 017 CD.  www.qartab.com 
Mer att läsa på min Indian-sida.
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-07
ABBA  THE HITS BOX
ABBA är ju storfavoriter, så bra egna låtar, så bra framförande och produktion. Jag bara njuuuuter av allt Benny & Björn gör!  Jag har förgäves letat efter bakvänt "B", så jag kan skriva "rätt".  
www.abbasite.com 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-06
Cornelis Vreeswijk
GULDKORN FRÅN MÄSTER CEES MEMOARER
Tydligen har vi en sommar som passar svenska visor på samlings-CD. Lite omväxling och motpol till dottern Jenny´s hårdrock, där en del är bra Metallica och en del Iron Maiden mm, men all hårdrock har jag inte lärt mig uppskatta. Men dessa klassiska Cornelis-låtar är en höjdare att få samlat på en CD. 21 av Cornelis bästa t ex: Brev från kolonien, Ångbåtsblues, Hönan Agda, Turistens klagan, Balladen om Fredrik Åkare och den söta fröken Cecilia Lind, Först vackra dan i maj, Nudistpolska osv...
Länkar om Cornelis och andra visartister: http://home.bip.net/henriksten/ 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-05
FRED ÅKERSTRÖM  GULDKORN
Skönt med en sådan här enormt bra samlings-CD där man får 21 "guldkorn" ur Fred´s fina produktion, plus ett tidigare outgivet bonusspår där han sjunger duett med Cornelis i "Gammal rallarvisa". Här finns bl a höjdarna: Jag ger dig min morgon, Fragancia, Luffarevisa, Trubaduren, I natt jag drömde (med Cornelis & Ann-Louise Hansson), Kajsas udde, Amerikabrevet, Balladen om Joe Hill, Kapitalismen och Glimmande nymf.
Sedan har jag 2 andra CD-pärlor: Fred Åkerström sjunger Ruben Nilson & Mera Ruben Nilson.
hem2.passagen.se/vissida/fred.htm 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2000-04

The Complete
Hank Williams
En höjdarsamling för mig och alla Country-musik-fans, 
som ser Hank Williams som en av de största: 
All Hank Williams´recordings together for the first time. 
10 CD´s , 225 recordings, 53 previously unissued. Two booklets, over 150 pages. Bra dokumentation. Tänk om fler kunde lära sig det. Kanske inte att böcker behövs, men för fans är det mesta i infoväg välkommet. Denna samling hittade jag på NK. Pris ca 1400:-. 140: per skiva, på köpet de båda böckerna.
Läs mer om bl. a. denna samling på:  www.hankwillliams.com
 Läs mer om countrymusik, Hank Williams, länkar mm, 
på min COUNTRY-sida.
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-04
SVENNE RUBINS
  strålande  
11 nya sanningar
Taktfast humor med roliga texter som man blir glad av. Startklart SKRCD 30.
Man blir glad bara av att kolla in det varudeklarerade skivomslaget och insidorna.
Jag har upplevt dem live vid midnatt på deras hemmaplan i Vansbro kommun, på Lindesnäsnatta.
Snacka om stämning både bakom och bland tusen fans framför scenen,
med bakgrund av berg och svag sommarhimmelsnattfärg.
Sveriges största danslada? En av de populäraste i alla fall.
svennerubins.nu
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2000-03
Jim Reeves
Live at the Opry

Ibland är det skönt med live, på denna CD finns 20 låtar. 
Detta är en sådan skiva där man tyvärr bara ser vad låtarna heter, 
inget om datum och vilka som är med och sjunger och spelar, svagt. 
Läs mer om countrymusik, Jim Reeves, länkar mm, på min COUNTRY-sida.
Jag har 27 (?) gamla LP, men tyvärr inte alla skivor Jim Reeves gett ut, men jag har försökt. 
Det finns ett samlingsalbum jag funderar på, likt Hank Williams-samlingen ovan. Men det kostar, och jag har kanske det mesta redan? 
www.jim-reeves.com 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-03
Eva Dahlgren
LaLaLive
Andersson records 8573-80852-2. Eva Dahlgrens Greatest Hits! Hon har ju flera riktiga godingar på denna CD: "Vem tänder stjärnorna" är oftast favoriten. Jag skulle inte känna igen många av dem jag har som favoriter om jag mötte dem på gatan. Jag var jag på en kurs på Söder i Stockholm och 4-5 av oss gick till samma ställe och käkade lunch, det var några bord som stod intill varandra och det fanns plats för att vi kunde sitta bredvid varandra, jag som kom näst sist satte mig bredvid två tjejer som redan satt och åt, när de gick sa kurstjejen på min vänstra sida. Det var ju Eva Dahlgren som satt bredvid Per-Uno och mitt emot henne Ewa Attling. Gissa vem som inte märkte det! Jag hade väl lagt märke till henne om hon gjort som hon sjunger på en av låtarna "Jag klär av mig naken". Jag köpte denna skivan tidigare och lade till denna text här i efterhand.

  www.dahlgren-attling.net 
MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-02
The PHANTOM of the OPERA
För ca 10 år sedan hade jag tur och vann jag på Tips-SM en resa till London. Det var naturligtvis fotboll som var målet "Tottenham - Leeds", men jag använde 4 av veckans kvällar till musikals, bl. a. såg jag "Phantom of the Opera". I London köpte jag denna dubbel CD med hela föreställningen: Michael Crawford, Sarah Brightman, Steve Barton m fl.
 www.thephantomoftheopera.com   www.geocities.com/Broadway/2149/ 
MÅNADENS COUNTRYFAVORIT  2000-02
BOBBY HICKS  FIDDLE PATCH

Rounder CD 0416 Finns det någon dålig Rounder-skiva? Har så många fina skivor därifrån att jag numera på rea köper bara på bolagsnamnet. Här är det FIDDLE från smäktande till ekvilibristisk bluegrass och ösig swing med polare som Ricky Skaggs, Marty Stuart, Del McCoury etc.
www.bobbyhicks.com  http://doodah.net/bgb/BobbyHicks.html

MÅNADENS SKIVFAVORIT  2000-01
STEFAN DEMERT
KATTEN OCH ANDRA VISOR
Denna CD köpte jag av Stefan 1994-01-26, när han var här i Västerås och berättade initierat och inlevelsefullt om Ambres, Sture Johansson kärleksfulla, kunskapsrike mediala guide. Naturligtvis framförde Stefan då även några av sina härliga visor. Ett tips till er som gillar båda bra visor och vill höra om Ambres: bjud in Stefan till att hålla ett bra livsåskådningsföredrag tillsammans med några visor! Jag har alltid gillat Stefans visor. Han får till väldigt roliga och fina texter, som han framför på ett bra sätt med medryckande härliga melodier, som alltid får mig på bra humör. Men han gör låtar som även har djup och bör följas av eftertänksamhet. Jag tycker det är ett plus för härliga musiker, som gör allt själva. Text & musik blir en helhet! Här är 18 spår som inte finns på någon annan skiva, allt utom 4 melodier är Stefans egna. Alla texter är Stefans egna. Man blir glad bara av att läsa ordekvilibristens sångtitlar och vad man kan göra bra visor om: Katten, Barkbåt, Videoten, Brev till bortflyttad, Bonnblötan, Nickedockedans, Ödetorpet, Stålar, Till knopparna, Snömannens sång, Elefanten och ångvälten, Lars-Åke Nilsson efventyr, Snack, Kaktusvals, En kokt med mos, osv... En väldigt fin visa om en liten flicka är "Julia går i gräset". Om ditt humör någon dag inte råkar vara på topp, lyssna då på denna CD. Känner du dig deppig, lyssna t ex in "Snömannens sång" så kanske dina problem blir överkomligare. Stefan har välförtjänt fått både Olrog- och Taube-priser. 
Har tyvärr inte hittat någon hemsida? Vet någon?
Stefan vet och mailar att han tyvärr saknar sådan, ännu.
Hoppas det betyder att någon jobbar på det. Det är han värd!

 

 

till de senaste favoriterna
1992  1993  1994  1995  1996
 1997  1998  1999  2000  2001
 2002  2003  2004  2005  2006
2007
TOTAL
favorit-sammanställning
till musiksidan
till country-sidan
till hårdrock-metal-sidan

till vingar.se